Linkuri accesibilitate

Turcia acceptă aderarea Suediei la NATO cu o zi înainte de summitul de la Vilnius


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, alături de premierul suedez Ulf Kristersson și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, alături de premierul suedez Ulf Kristersson și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord să înainteze parlamentului țării cererea Suediei de a adera la alianța militară NATO, a declarat luni seară secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Anunțul acestuia a venit după o negociere pe care Stoltenberg a purtat-o cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson.

„Memorandumul încheiat cu un an în urmă la summitul de la Madrid a dat rezultate”, a spus Jen Stoltenberg.

„A adus mai multe rezultate în lupta noastră împotriva terorismului, mai multă securitate pentru Turcia și o NATO mai puternică”.

El a remarcat că Suedia și Turcia au lucrat strâns împreună de la Summitul NATO din 2022 de la Madrid pentru a aborda preocupările legitime de securitate ale Turciei și că, ca parte a acestui proces, Suedia și-a modificat constituția, și-a schimbat legile, și-a extins semnificativ cooperarea împotriva terorismului împotriva terorismului.

„Cooperarea Suediei cu Turcia în lupta împotriva terorismului va continua și dincolo de aderare”, a spus el, salutând faptul că Suedia și Turcia au convenit astăzi să stabilească un nou Pact bilateral de securitate.

„NATO își va intensifica semnificativ activitatea în acest domeniu și voi stabili, pentru prima dată la NATO, postul de coordonator special pentru combaterea terorismului”, a spus secretarul general.

„Finalizarea aderării Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securității tuturor aliaților NATO în acest moment critic. Ne face pe toți mai puternici și mai siguri”, a spus dl Stoltenberg.

Mesajul ciudat al lui Erdogan

Anterior, în cursul zilei, Erdogan a lăsat de înțeles că Turcia va bloca accesul la NATO al Suediei, după ce a declarat că ar trebui ca mai întâi să fie reluate negocierile privind aderarea Turciei la UE, înainte ca Ankara să își dea acceptul ca Suedie să devină membră a Alianței militare.

Stoltenberg a refuzat să dea o dată la care aderarea Suediei va fi ratificată de parlamentul turc, marea adunare națională, care va decide momentul exact.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO anul trecut, renunțând la politicile de nealiniere militară care duraseră de-a lungul deceniilor Războiului Rece, în contextul invadarii Ucrainei de către Rusia.

Cererile de aderare la alianță trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO și, în timp ce Finlandei a primit aprobarea în aprilie, Turcia și Ungaria au amânat să accepte oferta Suediei.

Turcia a motivat că Suedia găzduiește membri ai unor grupuri militante, în principal susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îi acuză că au organizat demonstrații și finanțează grupuri teroriste.

Marți, 11 iulie, la Vilnius/Lituania va avea loc un summit NATO care va marca lansarea noilor planuri ale Alianței de apărare și descurajare a adversarului, inclusiv pentru regiunea Mării Negre, și ar urma să dea Ucrainei asigurări pentru sprijin „cât va fi necesar” și un „viitor” în NATO.

Vilnius. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg despre planurile pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG