Linkuri accesibilitate

Summit EU pentru marile numiri: târguielile continuă la Bruxelles


Steagurile statelor UE
Steagurile statelor UE

De dimineață, această a treia zi a celui de-al treilea summit dedicat ocupării funcțiilor înalte a început rău, în continuare fără o soluție în perspectivă.

Premierul Bulgariei Boiko Borisov a spus din start că el îl dorește ca președinte al Comisiei pe prim-ministrul Croației Andrej Plenković și că occidentalii arată că îi privesc de sus pe estici. Premierul Italiei Giuseppe Conti, în schimb, a anunțat că el dorește o femeie în fruntea Comisiei, dar era evident că el nu o avea în minte pe candidata oficială a liberalilor Margrethe Vestager, ci pe bulgăroaica Kristalina Gheorghieva. Între timp, însă, a apărut și numele ministrei germane a apărării Ursula von der Leyen.

Premierul Irlandei Leo Varadkar a anunțat că el dorește în continuare un șef al Comisiei din partea PPE, Irlanda solidarizându-se astfel cu cele patru țări ale Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) care îl refuză pe Timmermans. Italia de asemenea, prin faptul că Giuseppe Conti dorește o femeie, îl refuză pe Timermans, dar în cazul Italiei, în derivă autoritară sub influența lui Matteo Salvini, poziția de refuz pare menită mai degrabă a arăta acasă că Roma nu este de acord cu Bruxelles-ul, pentru faptul că îi este criticat în permanență bugetul.

Ba chiar, cei patru de la Vișegrad, cu intenția clară de a-și atrage favorurile Germaniei, unde Angela Merkel e slăbită, ba chiar în dezacord cu Macron, au dat de înțeles că ei ar vedea-o în fruntea Comisiei pe ministra germană a apărării Ursula von der Leyen. Bulgaria lui Borisov s-a raliat, în cele din urmă, la această propunere, care criticată chiar de unii politicieni germani.

Noua șefă a guvernului danez Mette Frederiksen a venit la summit spunând că răbdarea țării ei are limite, în vreme ce cancelara interimară a Austriei Brigitte Bierlein a căutat să evite orice polemică. Șeful guvernului olandez, liberalul Mark Rutte, a recunoscut că cei 28 sunt încă departe de un consens. De altfel, premierul Greciei Tsipras nici nu a rămas pentru această nouă rundă și s-a întors la Atena, întrucât țara lui are duminică alegeri, în care partidul Syriza pare că va fi înfrânt, totul anunțând o revenire a dreptei la putere la Atena.

Asta înseamnă și că dacă nu ajung la un acord azi și decid să aibă un nou summit mai târziu luna aceasta, liderii UE care sunt încă în favoarea lui Frans Timmermans în fruntea Comisiei vor pierde sprijinul lui Tsipras și vor trebui să trateze cu succesorul lui, cel mai probabil Konstantinos Mitsotakis de la Noua Democrație, care e din PPE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG