Linkuri accesibilitate

”Suntem pregătiți! Nu este cazul să intrăm în fibrilații” - reacția de la Cotroceni după ce Londra a respins acordul negociat pentru Brexit


Președintele Iohannis spune că România va avea poziție comună cu a statelor UE, fiind improbabilă reluarea negocierilor pentru Brexit

Președintele Klaus Iohannis a precizat că Guvernul Marii Britanii „trebuie să își clarifice poziția”, ca urmare a votului istoric de marți seară din Parlamentul britanic, care a respins acordul de „divorț” al Marii Britanii negociat de premierul Theresa May cu UE.

Șeful statului a atras atenția, în cadrul unei declarații de presă, că „nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acestui acord și aceasta ar fi soluția cea mai bună”.

Totodată, președintele român a îndemnat la calm. „Nu este cazul să intrăm în fibrilații și nu este cazul să ne aruncăm în diferite scenarii. UE 27 a aprobat acest acord, Marea Britanie trebuie să își clarifice poziția în continuare”, a spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, președintele a punctat răspicat că acordul „a fost îndelung discutat” de UE27 și „nu există abordări divergente”, de aceea nici „nu va fi renegociat”. În acest context, atât toate cele 27 de state care vor rămâne membre ale UE, dar și România în calitate de președinte al Consiliului UE, „sunt pregătite”.

„UE27 este pregătită pentru toate scenariile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru ca presedinție a UE”, a explicat șeful statului.

În ceea ce îi privește pe deținătorii de pașapoarte românești, aflați la muncă sau la studii în Marea Britanie, aceștia nu ar avea motive de îngrijorare, a mai spus șeful statului.

„Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc și trăiesc în Marea Britanie și se întreabă ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest acord, românii vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Noi suntem pregătiți cu discuții și negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. În acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a mai declarat șeful statului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, citate de Mediafax, românii reprezentau a doua minoritate care trăiește pe teritoriul Marii Britanii, cu 411.000 de persoane înregistrate în 2017. Polonezii rămân minoritatea cu ponderea cea mai mare în rândul locuitorilor Marii Britanii - aproximativ un milion de persoane, potrivit acelorași date.

Planul de ieșire a Marii Britanii, negociat de premierul britanic, a fost respins marți seară cu 432 de voturi la 202, fiind cea mai gravă înfrângere parlamentară a unui guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

La finalul acestui vot, Theresa May a spus că membrii parlamentului britanic vor putea da miercuri un vot de neîncredere guvernului său.

Votul istoric dat de Parlamentul britanic adâncește și mai mult îngrijorările cu privire la viitorul Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG