Linkuri accesibilitate

Surovikin, generalul „Armaghedon”, ar fi fost arestat pentru complicitate la rebeliunea lui Prigojin


Serghei Surovikin, pe vremea când conducea forțele rusești sub ocupație din Ucraina, 16 decembrie 2022
Serghei Surovikin, pe vremea când conducea forțele rusești sub ocupație din Ucraina, 16 decembrie 2022

Generalul rus Serghei Surovikin a fost arestat, informează Moscow Times, care citează două surse apropiate Ministerului rus al Apărării, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Ministerul Apărării nu a comentat încă despre presupusa arestare a lui Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, când șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei.

„Situația lui nu era în regulă pentru autorităţi. Nu pot spune nimic mai mult", a declarat una dintre surse.

Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a fost făcută „în contextul Prigojin”.

„Se pare că el [Surovikin] a trecut de partea lui Prigojin în timpul revoltei și l-au prins cu mingea la fileu”, a spus sursa.

Întrebată despre locul actual în care s-ar putea afla generalul, sursa a răspuns: „Nici măcar pe canalele noastre interne nu comentăm aceste informații”.

Miercuri, bloggerul militar pro-război Vladimir Romanov a declarat că Surovikin ar fi fost arestat duminică, a doua zi după revolta eșuată a lui Prigojin.

Romanov a susținut că Surovikin este acum reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova.

Alexei Venediktov, redactorul-șef al postului de radio Ecoul Moscovei, închis de autorități, a scris pe Telegram că Surovikin nu a luat legătura cu familia sa de trei zile și că gardienii lui sunt de neînduplecat.

New York Times a scris marți, citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului, că Surovikin avea informații dinainte despre planul lui Prigojin de a instiga la o rebeliune împotriva conducerii militare a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri orice informație pe subiect și a spus că sunt doar „speculații” și „bârfe”, sugerând că Putin nu a cedat cererilor lui Prigojin pentru o remaniere iminentă a conducerii armatei ruse.

Revolta mercenarilor Wagner a declanșat cea mai gravă criză de securitate din Rusia din ultimele decenii înainte ca Prigojin să accepte să renunțe sâmbătă seara în schimbul imunității în exil, ca parte a unui acord ce ar fi fost negociat de președintele belarus Alexander Lukașenko.

Surovikin a comandat forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, până când a fost înlocuit de șeful Statului Major General Valeri Gherasimov.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG