Linkuri accesibilitate

Scrisoare deschisă. Superbogatii lumii cer guvernelor să fie impozitați: „Taxați-ne acum!”


La Forumul Economic Mondial din Davos s-au reunit 600 de directori ale firmelor precum British Petrol, Amazon sau TikTok, liderii europeni precum Ursula von der Leyen și Olaf Scholz, și cel puțin 56 de miniștri de finanțe din întreaga lume.
La Forumul Economic Mondial din Davos s-au reunit 600 de directori ale firmelor precum British Petrol, Amazon sau TikTok, liderii europeni precum Ursula von der Leyen și Olaf Scholz, și cel puțin 56 de miniștri de finanțe din întreaga lume.

Peste 200 de membri ai elitei superbogate fac apel, într-o scrisoare deschisă, la guvernele din întreaga lume să „taxeze acum ultrabogații”, pentru a ajuta miliarde de oameni care se confruntă cu criza costului vieții, scrie The Guardian.

Grupul de 205 de milionari și miliardari, inclusiv moștenitoarea Disney, Abigail Disney, și actorul The Hulk, Mark Ruffalo, a cerut miercuri lideri mondiali și directorilor de afaceri reuniți la Davos pentru Forumul Economic Mondial (WEF) să introducă de urgență impozite pe avere pentru a ajuta la abordarea „ inegalității extreme”.

„Extremele sunt nesustenabile, adesea periculoase și rareori tolerate pentru mult timp. Așadar, de ce, în această epocă a crizelor multiple, continuați să tolerați bogăția extremă?”, se spune în scrisoarea deschisă publicată miercuri.

„Lipsa actuală de acțiune este extrem de îngrijorătoare. O întâlnire a „elitei globale” la Davos pentru a discuta „cooperarea într-o lume fragmentată” este inutilă dacă nu contestați cauza principală a diviziunii”, susțin aceștia.

”Soluția este clară pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, ultrabogații, și trebuie să începeți acum (…)Apărarea democrației și construirea cooperării necesită acțiuni pentru a construi economii mai juste chiar acum - nu este o problemă care poate fi lăsată copiilor noștri să o rezolve. Acum este momentul să abordăm bogăția extremă; acum este momentul să-i taxăm pe ultrabogați”.

În scrisoarea intitulată „costul bogăției extreme”, milionarii, din 13 țări, care se autoproclamă „milionari patrioti”, avertizează că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă.

„Există atât de mult stres pe care orice societate îl poate suporta, doar că de atâtea ori mamele și tații își vor privi copiii înfometându-se în timp ce cei ultrabogați se gândesc la averea lor în creștere. Costul acțiunii este mult mai ieftin decât costul inacțiunii – este timpul să ne continuăm treaba.”

Scrisoarea trimisă liderilor reuniunii de la Davos vine în contextul în care noi cercetări arată că aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a mers către cei mai bogați 1% dintre oameni, arată The Guardian.

Organizația de caritate pentru dezvoltare Oxfam a constatat că această elită superbogată a avut în buzunare 26 de miliarde de dolari (21 de miliarde de lire sterline) până la sfârșitul anului 2021. Suma a reprezentat 63% din noua avere totală, restul fiind destinat celor 99% din oameni.

Oxfam a declarat că pentru prima dată într-un sfert de secol creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei superbogați.

Oxfam a spus că o taxă de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii din lume ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global de eliminare a foametei.

XS
SM
MD
LG