Linkuri accesibilitate

Surse: Volodimir Zelenski este așteptat în România pe 10 octombrie


Președintele român Klaus Iohannis (stânga) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, 1 iunie 2023
Președintele român Klaus Iohannis (stânga) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, 1 iunie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va veni săptămâna viitoare la București, conform unei surse Europa Liberă. Ar fi prima vizită la București în calitate de președinte.

Volodimir Zelenski ar urma să vină în prima sa vizită din România pe 10 octombrie, spune o sursă a Europei Libere.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni, însă detaliile vizitei președintelui ucrainean la București nu sunt încă făcute public din motive de siguranță.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut mai multe întâlniri față în față până acum, dar numai în contextul evenimentelor internaționale organizate în alte țări.

Ultima întrevedere a celor doi președinți a fost chiar joi, la Summitul Comunității Politice Europene organizat în orașul spaniol Granada.

Anterior, cei doi s-au întâlnit pe 20 septembrie la New York, în Statele Unite, la un eveniment organizat cu ocazia Adunării Generale a ONU, când au discutat despre exportul cerealelor ucrainene alături de alți oficiali.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal declara în această vară, aflat într-o vizită la București, că președintele Zelenski va veni în România, fără să anunțe însă o dată exactă.

Informația că președintele Ucrainei va veni la București săptămâna viitoare a fost publicată vineri dimineață și de alte publicații, precum Digi24 și G4Media.

Volodimir Zelenski s-a deplasat în zeci de țări după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, în februarie anul trecut, pentru a face apel la sprijin militar.

Vizita sa la București ar avea loc în contextul dronelor rusești ajunse pe teritoriul României, pe fondul neînțelegerilor care au existat la nivel european cu privire la exportul cerealelor ucrainene și al informațiilor clasificate cu privire la ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei.

XS
SM
MD
LG