Linkuri accesibilitate

Susținătorii lui Navalnîi, reținuți de poliție. Protestele se răspândesc în toată Rusia


Un protestatar este ridicat pe sus de ofițerii de poliție ruși în timpul unui miting organizat în sprijinul lui Alexei Navalnîi - Sankt Petersburg / Rusia, 21 aprilie 2021
Un protestatar este ridicat pe sus de ofițerii de poliție ruși în timpul unui miting organizat în sprijinul lui Alexei Navalnîi - Sankt Petersburg / Rusia, 21 aprilie 2021

Poliția rusă a reținut miercuri sute de oameni din întreaga țară în timp ce participau la protestele la care cereau eliberarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate se deteriorează de la o zi la alta după ce a intrat în a treia săptămână de grevă a foamei din cauză că nu i-a fost refuzat tratamentul medicamentos pentru afecțiunile pe care le are.

În ziua în care președintele Vladimir Putin și-a susținut discursul despre starea națiunii, mii de cetățeni din Vladivostok până în Orientul Îndepărtat, din Moscova până în centrul Rusiei s-au alăturat protestelor din 21 aprilie convocate de liderii Fundației Anti Corupție (FBK) a lui Navalnîi, pe care guvernul încearcă să o închidă susținând că este o organizație extremistă.

„Este evident de ce am venit astăzi. Vrem libertate pentru Navalny", a declarat pentru RFE / RL Yevgeny Fartuk, un inginer de 35 de ani care s-a alăturat protestului de la Moscova.

Fartuk a spus că este dispus să riște arestarea doar pentru a-l susține pe cel mai virulent opozant al Kremlinului, cunoscut pentru investigațiile sale care expun bogăția inexplicabilă a înalților oficiali ai Rusiei, pentru că a „deschis ochii tuturor” asupra corupției statului.

Starea de sănătate a lui Navalnîi i-a forțat pe susținătorii săi să iasă în stradă să protesteze, pentru că se tem că ar putea fi rănit „iremediabil” prin maltratarea sa în închisoare.

„Credem că viața domnului Navalny este în pericol”, se spune într-o declarație din 21 aprilie a unui grup de patru experți independenți ai ONU în problemele libertății de exprimare, a torturii, execuțiilor extrajudiciare și dreptului la sănătate fizică și mintală.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că domnul Navalnîi este ținut în condiții care pot fi încadreate la tortură sau tratamente și pedepse crude, inumane sau degradante", au declarat experții, care sunt numiți de ONU, dar care nu vorbesc în numele organismului internațional ci în nume propriu.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la sosirea sa din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în Siberia în august 2020 cu ceea ce a fost otrăvit cu o neurotoxină din categoria Noviciok, din perioada Războiului Rece.

El l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea, pe care Kremlinul a negat-o.

Un tribunal din Moscova a transformat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni cu suspendare în 2 ani și 6 luni de detenție în luna februarie, printr-o decizie pe care Navalnîi și susținătorii săi au numit-o „politică”.

Navalnîi a fost acuzat în acest dosar că ar fi încălcat termenii sentinței inițiale, atunci când a plecat în Germania pentru a primi îngrijiri medicale după ce a fost otrăvit.

Pe 19 aprilie, Vladimir Milov, un apropiat al lui Navalnîi, a anunțat că a fugit din țară pentru a nu fi arestat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG