Linkuri accesibilitate

Suspect de coronavirus, la Bacău, 24 de ani, student în China. Ce spune MS


Studentul va fi transferat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală
Studentul va fi transferat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală

UPDATE, 28 ianuarie - Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că analizele arată că pacientul nu este infectat cu noul virus din China, ci are alte afecțiuni virale.

„Nu este vorba despre infecție cu noul coronavirus la pacientul transferat ieri de la Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș”. Starea pacientului este bună și va fi externat în cursul zilei de astăzi si va continua tratamentul în ambulatoriu”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

UPDATE - Ministerul Sănătății spune că este foarte puțin probabil ca studentul din Bacău să fie infectat cu noul coronavirus.

„Pacientul a venit dintr-o regiune din China cu puține cazuri confirmate de infecție cu noul Coronavirus (128 cazuri), răspândite în 11 localități. A sosit în țară în urmă cu opt zile. Este foarte puțin probabil ca pacientul să fie infectat cu noul Coronavirus. La sosirea în țară a prezentat doar febră și tuse seacă, care între timp s-au remis în momentul de față acuzând dureri musculare”, a reacționat luni, ministerul Sănătății față de cazul studentului român în China, întors de opt zile în țară și care este suspect de infecție cu coronavirus.

Simptomatologica a fost redusă și neelocventă, precizează Ministerul Sănătății, citat de Mediafax.

În cursul serii de luni studentul va fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, evaluat și diagnosticat clinic și biologic.

Un tânăr de 24 de ani, student în China de patru luni, care a ajuns în urmă cu opt zile la Bacău, este suspect de infecție cu coronavirus, scrie publicația locală desteptarea.ro.

Tânărul a fost izolat și va fi transferat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală, a anunțat directorul spitalului județean Bacău, Adrian Popa, citat de Mediafax.

Studentul s-a prezentat la urgențe cu simptome specifice gripei dar a stârnit suspiciuni faptul că a venit în urmă cu câteva zile din China.

I-au fost luate probe, care au fost trimise deja la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș”, din București.

  • „Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Pe de altă parte, medicul Anca Dancă, de la Direcția de Sănătate Publică Bacău spune că studentul a stat într-o provincie chineză aflată la 1.000 de kilometri de Wuhun și, în opinia sa, simptomele băiatului nu s-ar încadra în definiția de caz de infecție cu coronavirus.

„Este vorba de un pacient de 24 de ani, un tânăr, student China de 4 luni de zile, întors în România, în urmă cu 8 zile. Prezenta de aproximativ două zile dureri musculare și tuse. A fost consultat, i s-a făcut un test rapid de gripă, care a ieșit negativ și infecționistul a hotărât transferul la Matei Balș. Nu se încadrează în definiția de caz de infecție cu coronavirus, este dintr-o provincie aflată la 1.000 de km de Wuhan, nu e nici febril, nici dispneic", a declarat medicul Anca Dancău, pentru Mediafax.

Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat luni, după ședința Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, că pacienții infectați cu virusul din China dezvoltă în primele zile pneumonie, dar fără să aibă febră, ceea ce schimbă datele privind controlul la intrarea în țară.

Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor Sănătății, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne și cel al Transporturilor.

Ce prevede primul set de măsuri pentru aeroporturi și unitățile medicale sanitare, anunțat pe 26 ianuarie de Ministerul Sănătății

1. Pentru aeroporturi:

  • Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 380. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toți factorii decizionali.
  • Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.)
  • Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.);
  • Asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;
  • Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși, precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe;
  • Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru măini și suprafețe.

2. Pentru unitățile sanitare:

  • Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești;
  • Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”);
  • Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale;
  • Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși);
  • Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente;
  • Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament);
  • INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Institutul „Matei Balș” a achiziționat teste de diagnostic, recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București.

Informațiile oficiale din China indică 81 de decese din cauza pneumoniei provocate de coronavirus, fiind raportate și 2.744 de cazuri confirmate, în timp ce în alte 11 state și teritorii au fost înregistrate îmbolnăviri, cele mai multe la cetățeni întorși din zona Wuhan.

Statele Unite și Thailanda au raportat câte 5 cazuri fiecare de îmbolnăviri cu noul coronavirus provenit din China. Australia a confirmat de asemenea, luni, al cincilea caz de pe teritoriul său.

În Malaezia și Singapore sunt înregistrate oficial câte patru cazuri, iar în Coreea de Sud, Taiwan, Japonia și Franța – câte trei cazuri. În Vietnam sunt anunțate două cazuri, iar în Nepal – un caz.

Nu a fost înregistrat niciun deces în afara Chinei.

***

Ce este 2019-nCov?

Noul virus descoperit în China și raportat de autoritățile chineze în cadrul mai multor mecanisme de alertă comună internațională – printre care Inițiativa Globală pentru Diseminarea Informațiilor despre Influenza (Gripă) – face parte din familia coronavirușilor.

Această familie cuprinde viruși care se găsesc în mod normal la diferite specii de animale precum cămile, vite, pisici sau lilieci.

În situații rare, un coronavirus poate trece de la o specie la alta, de la un animal infectat la om, cum a fost cazul îmbolnăvirilor cu SARS sau MERS.

În ciuda speculațiilor, infectarea unui om de la un animal nu înseamnă neapărat consumarea cărnii acelui animal, respectiv ingestarea virusului. Este suficient, de exemplu, într-o situație ipotetică, să mângâiați o pisică bolnavă și să duceți mâna nespălată la gură.

* SARS a fost un coronavirus apărut între 2001 și 2003, cu originea dovedită la o specie de lilieci. Epidemia a infectat puțin peste 8.000 de oameni. 774 de decese au fost raportate în urma SARS în 17 țări.

* MERS a fost un coronavirus apărut inițial în 2012 și care a avut mai multe episoade epidemice. Originea virusului a fost stabilită la o specie de liliac din Orientul Mijlociu, iar apoi specia care a transmis virusul la om a fost cămila. Din 2012 au fost aproape 2.500 de cazuri și 858 de morți în urma acestei boli.

CONTEXT: Orice nou virus poate reprezenta un pericol la adresa oamenilor infectați și, în anumite situații specifice, poate avea potențial epidemic sau pandemic.

Deocamdată, nici noul coronavirus din China, nici SARS, nici MERS nu se apropie de pandemia de gripă din 1918. Acel virus a provocat mai multe morți decât toate victimele Primului și celui De-al Doilea Război Mondial adunate laolaltă.

Între 1918 și 1918, majoritatea victimelor erau în segmentul de vârstă 20-40 de ani. Acum, vârstnicii reprezintă majoritatea victimelor.

Cum se transmite virusul?

Informațiile inițiale din China arătau că un număr considerabil de cazuri de oameni infectați cu 2019-nCov aveau legătură cu o piață de animale vii, unde se comercializau și fructe de mare din orașul Wuhan, în China.

Ulterior, răspândirea virusului în mai multe țări și analiza epidemiologică a acestor noi cazuri au arătat că transmiterea are loc și între oameni.

În acest moment însă, comunitatea științifică nu a ajuns încă la o concluzie cu privire cât de ușor se transmite virusul de la om la om.

În cazul transmiterii SARS sau MERS între oameni, modalitatea cea mai probabilă era aceea ca particule provocate de tusea sau strănutul unui pacient infectat să ajungă la altă persoană.

Acest mecanism este același ca cel întâlnit la o gripă obișnuită sau la alte infecții respiratorii.

Care sunt simptomele?

Pentru infecțiile cu 2019-nCov confirmate în laborator, îmbolnăvirile nu au arătat o constanță a simptomelor și nici a efectelor.

Unele persoane aproape nu au avut simptome deloc, în schimb altele – cu precădere persoane în vârstă cu alte patologii asociate – au avut îmbolnăviri serioase, parte dintre ele fiind chiar mortale.

Deocamdată nu există date publice și confirmate științific care să arate că 2019-nCov a fost cauza directă a morții unui pacient. Majoritatea persoanelor care au murit aveau alte patologii asociate, iar complicațiile derivate au dus la decesul acestora.

Printre simptomele observate se numără

Febra

Tusea

Dificultatea de a respira

IMPORTANT: În acest moment, oamenii de știință pleacă de la premisa că simptomele, dacă apar, pot surveni într-un interval de 2 până la 14 zile de la infectarea unei persoane. Această estimare se bazează pe experiența anerioară cu perioada de incubație a viruslui MERS.

Cum se poate preveni o infecție?

În prezent nu există un vaccin împotriva 2019-nCov.

Cea mai bună metodă de prevenție este evitarea expunerii la virus.

Deși, în prezent, virusul nu a fost confirmat în România, țare se află în plin sezon de gripă. Măsuri simple aplicate zilnic pot ajuta la limitarea răspândirii oricărui virus de acest tip:

  • Spălați-vă des pe mâini, cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde. Ca regulă simplu de reținut, cântați-vă de două ori în minte „Mulți ani trăiască” și e suficient ca timp.
  • Evitați atingerea ochilor, a nasului și a gurii cu mâini nespălate
  • Evitați contactul apropiat cu persoane bolnave
  • Stați acasă – nu mergeți la muncă, nu trimiteți copii la grădiniță / școală – dacă sunteți bolnavi
  • Tușiți sau strănutați într-o batistă de unică folosință, apoi aruncați-o la gunoi
  • Dacă nu aveți batistă, tușiți în interiorul cotului, nu în palme
  • Curățați / desinfectați suprafețe și obiecte pe care le atingeți des: tastaturi, întrerupătoare, clanțe, robinete etc

Ce tratament există?

Nu există un tratment antiviral special pentru 2019-nCov. Se recomandă un tratament generalist cu medicamente antivirale și sprijin pentru ameliorarea simptomelor.

Surse:

CDC – Center for Disease Control (SUA)

ECDC – European Center for Disease Control (UE)

Citește și:

Autoritățile din România susțin că sunt pregătite să trateze posibile cazuri de coronavirus. Cum evoluează boala

XS
SM
MD
LG