Linkuri accesibilitate

Oficial ucrainean: Rusia a adunat peste 100.000 de soldați în zona Kupiansk, pentru a sparge apărarea Kievului


Un militar ucrainean încarcă muniție pentru mitraliera unui tanc, în timpul unui antrenament militar în apropierea liniei de front, în regiunea Zaporojie, 29 martie 2023.

Peste 100.000 de soldați ruși au fost comasați în zona Kupiansk, din regiunea estică Harkov, pentru a încerca să spargă apărarea Kievului, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Inamicul a concentrat o grupare foarte puternică pe direcția Liman-Kupiansk, cu peste 100.000 de oameni, peste 900 de tancuri și peste 370 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS)”, a declarat Serhii Cherevatîi, adjunctul comandantului pentru comunicații strategice al Grupării Militare de Est.

„Inamicul a desfășurat acolo unități aeropurtate, cele mai bune unități de infanterie motorizată. Ca sprijin suplimentar, există rezerva armatei de luptă, trupele teritoriale, companiile Storm-Z”, a completat Serhii Cherevatîi, potrivit CNN.

Kupiansk a fost eliberat în contraofensiva surpriză a Ucrainei în regiunea Harkov în septembrie 2022, iar Liman, în regiunea Donețk, a fost eliberată câteva săptămâni mai târziu.

Generalul-colonel Olexandr Sîrskii, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat luni că forțele rusești sunt în ofensivă în direcția Kupiansk.

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia „continuă să își concentreze principalele eforturi pe axele Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka”, fiind continuate luptele grele.

De asemenea, Serhii Cherevatîi a adăugat că forțele rusești „pun totul pentru a sparge apărarea noastră. Soldații noștri sunt fermi în apărare”.

Cherevatîi a declarat că împingerea rusă în zonă a fost pentru a încerca să obțină un oarecare succes după ce Ucraina a luat avânt în jurul Bahmut.

Rușii „trebuie să arate cel puțin un oarecare succes, așa că au depus eforturi maxime în această zonă, făcând tot ce pot și ce nu pot, pentru a arăta acțiuni ofensive”.

În ceea ce privește luptele de la Bahmut, oficialul ucrainean a adăugat că forțele rusești sunt alungate din ce în ce mai mult, adăugând că numărul victimelor lor este în creștere.

„Pierderile inamicului se apropie deja de cele care au fost la vârful luptelor cu Wagner. Rușii își reînnoiesc continuu personalul de luptă, trimițând parașutiști acolo în primul rând în speranța de a opri ofensiva noastră. Suntem foarte precauți și deliberate pentru a ne păstra forțele și oamenii cât mai mult posibil”, a spus el.

Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG