Linkuri accesibilitate

Sute de arestări după un alt protest de amploare în Belarus


Belarus, Forțele de ordine la protestul din 20 septembrie

Poliția din Belarus a reținut sute de protestatari în timpul protestelor de duminică seară împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko care se confruntă de șase săptămâni cu manifestații de amploare în care i se cere demisia.

Forțele de ordine au operat cel puțin 140 de rețineri în Minsk și alte 60 în țară, potrivit organizației belaruse Viasna.

Peste 100.000 de persoane au participat la manifestațiile din Minsk, potrivit agențiilor locale și internaționale, în ciuda recomandărilor forțelor de ordine împotriva adunărilor publice.

Arestările din orașul Brest au fost violente cu forțe de ordine intrând în forță în mulțime pentru a ridica protestatari. Mulți s-au opus, iar polițiștii au replicat prin a trage focuri de avertisment.

Protestatarii din Minsk au purtat steaguri alb-roșii, care au devenit un simbol al manifestațiilor, și i-au cerut lui Alekasandr Lukașenko, la putere din 1994, să demisioneze.

Autoritățile au adus vehicule ale armatei și au instalat cu garduri de sârmă ghimpată în centrul Minskului și în diverse locuri din țară într-o tentativă de a intimida protestatarii.

Belarusul se confruntă cu proteste de amploare din 9 august, când Lukașenko a fost declarat câștigătorul unor alegeri denunțate de opoziție și Occident drept viciate.

Lukașenko a răspuns protestelor cu o represiune dură care a făcut peste 12.000 de arestări, iar numeroase persoane s-au plâns că au fost supuse torturii în perioada petrecută în detenție ceea ce a atras reacții de condamnare din Vest.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG