Linkuri accesibilitate

Belarus: Sute de femei protestează în ciuda amenințărilor lui Lukașenko


Belarus - Protest al femeilor, Minsk, 31Oct2020

Sute de femei au mărșăluit pe străzile din Minsk într-o mișcare care continuă protestele împotriva liderului autoritar Aleksandr Lukașenko în ciuda amenințărilor sale de a opri cu orice mijloc protestele ce țin de aproape 3 luni.

Aleksandr Lukașenko s-a întâlnit vineri cu noi șefii din domeniul securității Belarus și a promis „măsuri dure" împotriva protestatarilor.

El și-a întărit controlul asupra puterii prin oficialilor de top din Ministerul de Interne și prin închiderea parțială a granițelor - mișcări ce sunt văzute drept o tentativă de bloca protestele declanșate în urma alegerilor prezidențiale din 9 august pe care opoziția și statele occidentale le denunță drept viciate.

Sute de femei au ieșit sâmbătă pe străzile capitalei belaruse și au scandal „Libertate" sau „Alegeri corecte", purtând steaguri alb-roșii care au devenit un simbol al protestelor anti-Lukașenko.

Belarusul este martorul protestelor zilnice de la momentul în care Lukașenko, la putere din 1994, a anunțat că a câștigat al șaselea mandat de președinte. El nu este recunoscut de Statele Unite, Marea Britanie sau Uniunea Europeană.

Liderul autoritar de la Minsk a replicat în fața protestele pașnice cu o reprimare brutală care a dus la arestare a mii de persoane și la aplicare de tortură și rele tratamente în detenție.

Majoritatea liderilor opoziției au fost arestați sau forțați să plece din țară, inclusiv Svetlana Țihanovskaia, contracandida din alegeri care a devenit lidera opoziției din Belarus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG