Linkuri accesibilitate

Sute de mii de catolici maghiari din toată lumea vin la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Mic


Pelerinajul catolic de Rusalii de la Şumuleu Ciuc e considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. O tradiție este ca unii din pelerini să vină călare la locul festivităților.
Pelerinajul catolic de Rusalii de la Şumuleu Ciuc e considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. O tradiție este ca unii din pelerini să vină călare la locul festivităților.

Aproximativ 300.000 de persoane, printre care şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, participă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc. La festivități participă și Ministrul român al Sportului, Eduard Novak.

Grupurile de pelerini au început să se îndrepte încă de la primele ore ale dimineţii spre locul procesiunii, potrivit Agerpres.

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc vin catolici din întreaga lume, în majoritate de limbă maghiară. Anul acesta, organizatorii anunță că vor fi prezenți pelerini din Europa, Australia sau SUA, dar mai ales din Ungaria.

Peste două mii de persoane din Ungaria au venit la Miercurea-Ciuc cu trenuri de pelerinaj. Mulţi pelerini vin pe jos, unii de la sute de kilometri. Alţii au ajuns călare, pelerinajul ecvestru fiind o tradiție a evenimentului.

Ministrul român al Sportului, Eduard Novak, a ajuns la Șumuleu Ciuc cu bicicleta, după mai mult de 9 ore de pedalat. El a spus pe pagina lui de Facebook că a făcut acest efort pentru viitorul sportului și pentru sportivii paralimpici.

Printre pelerinii din acest an se va afla şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, dar și fostul preşedinte al țării, Ader Janos.

Potrivit regulilor instituite de Ordinul Franciscanilor, niciun om politic nu poate ține discursuri.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a spus că se aşteaptă ca la pelerinaj să participe peste 300.000 de persoane.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, vine anul acesta la marea adunare a catolicilor de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc.
Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, vine anul acesta la marea adunare a catolicilor de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc.

Evenimentul a debutat încă de vineri seara, 26 mai, când a fost oficiată o liturghie de deschidere a pelerinajului în biserica franciscană din Miercurea Ciuc.

Liturghia festivă de Rusalii începe la ora 12,30 şi va fi oficiată de monseniorul Gergely Kovács, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG