Linkuri accesibilitate

Protest AUR împotriva „vaccinării obligatorii”. Ministrul Rafila: acuzele sunt false. Un protestatar s-a cățărat pe clădirea ministerului


Câteva sute de simpatizanți AUR protestează în fața Ministerului Sănătății față de proiectul Strategiei Naționale a Vaccinării.
Câteva sute de simpatizanți AUR protestează în fața Ministerului Sănătății față de proiectul Strategiei Naționale a Vaccinării.

Sute de oameni, simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), au protestat la Ministerul Sănătății față de strategia privind vaccinarea populației, propusă de ministrul Alexandru Rafila. Ei au susținut că ministerul ar putea face vaccinarea obligatorie, fapt negat de oficiali.

Oamenii s-au strâns în fața ministerului încă de joi dimineață, pentru a manifesta împotriva proiectului „Stategia Națională de Vaccinare pregătit”, elaborat de Ministerul Sănătății și aflat în dezbatere publică.

La un moment dat, protestatarii au început să se îmbrâncească cu jandarmii pentru a forța intrarea în minister.

Unul dintre ei s-a cățărat pe clădirea ministerului cu o portavoce.

Este vestitul „stegar dac”, Cezar Cătălin Avrămuță, prezent la toate protestele din ultimii zece ani, indiferent de culoarea lor politică.

După ce a fost internat, în iulie 2021, cu forța la spitalul de psihiatrie Obregia, senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră AUR, a spus stunci că bărbatul este „foarte sănătos și foarte inteligent” și le-a cerut românilor să iasă în stradă pentru a cere eliberarea sa.

Protestul de joi a fost organizat de partidul AUR, al cărui președinte, George Simion, a declarat presei că se teme că statul român ar putea introduce obligativitatea vaccinării.

Cei care participă la acțiune au adus pancarte pe care sunt mesaje precum: „Vaccinare egal intoxicare”, „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”.

Ministrul Sănătății, despre protestatarii AUR: „Nu își doresc să avem copii sănătoși”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut la ora 14:00 o conferință de presă pe tema proiectului de hotărâre de guvern privind Strategia națională de vaccinare.

Ministrul a spus despre protestatarii din fața instituției că „cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”.

„A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a spus ministrul Sănătății.

Imagini de la protest cu vestitul „stegar dac” în fundal, cățărat pe clădirea MinisteruluI Sănătății
Imagini de la protest cu vestitul „stegar dac” în fundal, cățărat pe clădirea MinisteruluI Sănătății

Alexandru Rafila a afirmat că proiectul pentru Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare”.

„Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că prin strategie cetățenii vor avea dreptul, și nu obligația, să folosească vaccinurile.

„Vom permite compensarea vaccinurilor pentru pacienții cu boli cronice, o parte chiar din acest an, iar de anul următor lista urmează să fie extinsă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Despre protestul anunțat de AUR, Rafila a declarat că „este absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false”.

Ministrul a spus că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie vaccinarea.

Alexandra Rafila a mai spus că strategia vaccinării va ajuta de fapt bolnavii de boli grave și a atras atenţia că România este pe ultimul loc în UE privind vaccinurile tradiţionale în rândul tinerilor.

Strategia privind vaccinarea

La începutul săptămânii, Ministerul Sănătății a venit cu precizări privind Strategia României privind vaccinarea care urmează să fie dezbătută printr-un act normativ în ședință de guvern.

„Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc”, a precizat Ministrul Sănătății.

De asemenea, ministerul a spus că, în școli, vaccinarea nu va fi obligatorie. Dar Ministerul Sănătății și Ministerul Educației vor da un ordin comun cu privire la modul în care trebuie să acționeze școlile atunci când mai mulți elevi se îmbolnăvesc de rujeolă, de exemplu.

„În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii", arată Ministrul Sănătății.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie naţională de informare şi conştientizare asupra importanţei vaccinării, sub sloganul „Ştiu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!".

Imagini de la protest
Imagini de la protest

Campania constă în promovarea a cinci spoturi audio şi video pentru publicul general, bebeluşi, copii şi adolescenţi, vârsta a III-a, persoanele aflate în grupe de risc.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG