Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia se întâlnește cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun


Liderul opoziției din Belarus,  Svetlana Țihanovskaia
Liderul opoziției din Belarus,  Svetlana Țihanovskaia

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, urmează să se întâlnească luni, în Lituania, cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, pentru a discuta modalități de soluționare pașnică a disputei alegerilor prezidențiale din 9 august, din Republica Belarus, care a determinat un val de proteste fără precedent.

„Numărul doi” al diplomației americane se va întâlni cu miniștrii lituanieni ai externelor și apărării pentru a discuta despre „situația din Belarus, relațiile bilaterale, NATO și chestiuni de apărare”, a informat ministerul de externe de la Vilnius. Din Lituania, Biegun va merge apoi la Moscova, marți și miercuri.

Întâlnirea vine la o zi după ce peste 100.000 de demonstranți au manifestat pe străzile Minskului, capitala statului Belarus, într-un protest masiv împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenka și a represiunii împotriva celor care contestă rezultatul alegerilor.

Ministerul de Interne a declarat că nimeni nu a fost reținut la protest, marcând astfel renunțarea la represiunea violentă care a avut ca rezultat mii de arestări și cel puțin trei decese la protestele de după alegerile din 9 august.

Până seara, oamenii s-au împrăștiat, fără confruntări cu forțele de ordine.

Mulțimea a umplut centrul orașului, în cea de a 15-a zi de proteste, în Marșul Noului Belarus, cerând înlăturarea lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale în țara est-europeană de 9,5 milioane de locuitori.

Masa de protestatari s-a adunat în Piața Independenței, fluturând steaguri albe și roșii.

Protestatarii au scandat „Pleacă!” și „Ieși!”, cerându-i astfel lui Lukașenka să renunțe la cei 26 de ani de guvernare autoritară.

După ce protestul s-a încheiat, un videoclip postat pe Telegram îl arăta pe Lukașenka într-un elicopter deasupra orașului, îmbrăcat cu o vestă antiglonț și cu o pușcă în mână.

Liderul autoritar poate fi auzit spunând: „Au fugit ca șobolanii”, în timp ce coboară din elicopterul aterizat în fața palatului prezidențial.

El a ordonat armatei să se pregătească total pentru luptă, lansând astfel perspectiva ca armata să poată dezlănțui o represiune sângeroasă pentru suprimarea protestelor.

Proteste importante au fost organizate duminică și în alte orașe, inclusiv Brest și Hrodno, precum și în afara țării, în Lituania, unde s-a format un lanț uman de 30 de kilometri de la Vilnius până la granița cu Belarus.

Utilizatorii operatorilor de rețele au avut probleme la conectarea la internet, într-o altă încercare a autorităților belaruse de a opri accesul la informații.

XS
SM
MD
LG