Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia cere mai multe greve pentru a forța noi alegeri


Svetlana Țihanovskaia a părăsit Belarusul după alegerile din 9 august
Svetlana Țihanovskaia a părăsit Belarusul după alegerile din 9 august

Svetlana Țihanovskaia, principalul candidat al opoziției belaruse, a cerut suporterilor săi să declanșeze mai multe greve în fabricile din țară pentru a forța noi alegeri prezidențiale.

„Vă cer să continuați și să extindeți grevele", afirmă Țihanovskaia într-un mesaj video adresa din Lituania unde a fugit după alegerile din 9 august.

„Nu vă lăsați păcăliți de intimidări", le-a cerut ea urmăritorilor.

Solicitarea vine în cea de-a 12-a zi de proteste împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko pentru cel de-al șaselea mandat într-un scrutin denunțat drept „fraudat" de opoziție.

Doar în weekendul trecut numărul belarușilor care au protestat în stradă a fost de câteva sute de mii, iar sfârșitul de săptămână poate aduce noi manifestații de amploare în ciuda ordinului liderului de la Minsk ca protestele să fie reprimate.

Aleksandr Lukașenka și-a instruit, miercuri, ministrul de Interne să ia măsuri pentru prevenirea protestelor și să întărească controalele la graniță pentru a opri influențele străine din a promova instabilitate în țară, în ziua în care Belarus intră în a 11-a zi de proteste de stradă generate de alegerile prezidențiale pe care opoziția le denunță drept viciate.

„Nu trebuie să mai fie răscoale în Minsk. Oamenii sunt sătuli. Ei cer pace și liniște", a afirmat Lukașenka, joi, citat de agenția de stat BelTA.

Tot miercuri, Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care au fost implicați în frauda electorală care l-a reconfirmat pe Alexandr Lukașenka în funcția de președinte.

Rezultatele alegerilor prezidențiale l-au dat câștigător cu peste 80% pe Lukașenka, rezultate care a făcut ca zeci de mii de demonstranţi să iasă pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a își manifesta opoziția și a denunța rezultatul alegerilor.

XS
SM
MD
LG