Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia se va adresa Consiliului de Securitate ONU


Svetlana Țihanovskaia, principala reprezentantă a ooziției din Belarus, se va adresa Consiliului de Securitate al ONU despre situația din Belarus după săptămâni de proteste împotriva liderului autoritar Alekasandr Lukașenka și a alegerilor viciate din 9 august care i-au adus un al șaselea mandat.

Conform echipei opozantei belaruse, Svetlana Țihanovskaia se adresa prin videoconferință pe 4 septembrie la invitația Estonia, membru nepermanent al Consiliului de Securitate.

Patru zile mai târziu, ea se va adresa și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, conform purtătorului său de cuvânt.

Svetlana Țihanovskaia a părăsit Belarus la scurt timp după alegerile prezidențiale din 9 august și s-a mutat în Lituania de teama pentru viața sa.

Președintele Lituaniei a anunțat luni că, alături de omologii din Estonia și Letonia, va anunța sancțiuni pentru 30 de oficiali belaruși, inclusiv Lukașenka, drept răspuns la neregulile de la alegeri și represiunea brutală asupra protestatarilor.

Belarusul este zguduit de proteste de 22 de zile și de greve prin care este contestat rezultatul alegerilor prezidențiale în legătură cu alegerile prezidențiale din 9 august care i-au conferit lui Lukașenka al șaselea mandat.

Arestările făcute de autoritățile din Belarus au scos duminică în stradă zeci de mii de protestatari, la Minsk. Zeci de mii de belaruși au mărșăluit în centrul capitalei, în cea mai recentă dintre demonstrațiile în masă făcute împotriva conducătorului autocrat, aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukașenka.

Cel puțin 125 de protestatari au fost arestați doar duminică seară.

Publicația rusă de stat RIA Novosti a publicat o fotografie a lui Lukașenka plimbându-se prin reședința sa cu o armă automată pe care a spus că a primit-o de la secretarul său de presă. Nu este clar dacă fotografia a fost făcută în aceeași zi.

XS
SM
MD
LG