Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia după întâlnirea cu Blinken: SUA au „obligația morală de a fi alături de noi”


Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Anthony Blinken

Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland și consilierul departamentului de stat Derek Chollet.

Țihanovskaia urmează să se întâlnească cu oficialii de la Casa Albă și cu membrii Congresului American. Ea se află într-un turneu în SUA, consacrat obținerii sprijinului pentru mișcarea pro-democrație din țara sa împotriva autocratului Alexandr Lukașenko, 66 de ani, aflat la putere neîntrerupt din 1994.

Departamentul de Stat a declarat după întâlnire că discuția s-a concentrat pe „necesitatea încheierii represiunii în curs a regimului Lukașenko, alături de eliberarea necondiționată a tuturor deținuților politic din Belarus și a unui dialog politic și de noi alegeri prezidențiale sub observație internațională”.

„În plus, a fost reiterat sprijinul durabil al Statelor Unite pentru aspirațiile democratice ale poporului din Belarus”, a adăugat acesta.

Într-un tweet, Țihanovskaia a spus că la întâlnirea separată cu Blinken a cerut Statelor Unite să „consolideze ajutorul pentru societatea noastră civilă, să facă presiuni economice și politice asupra regimului (Lukașenko - n.r.) și să apeleze la Rusia pentru a juca un rol constructiv în criză."

Liderul opoziției belaruse a spus că urmează să se întâlnească cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan la Casa Albă și să viziteze Senatul pentru întâlniri cu parlamentarii ambelor părți.

Cu o zi în urmă, ea a declarat pentru CNN că este nevoie de mai mult ajutor din partea Statelor Unite, despre care a spus că „are obligația morală de a fi alături de noi”.

„Cer SUA să ajute societatea civilă să supraviețuiască", a spus liderul opoziției exilat. „Să rămână alături de Belarus”.

Belarusul este scena unor confruntări violente între reprezentanții regimului Lukașenko, instalat la putere neîntrerupt din 1994, și protestatarii care-i contestă autocratului victoria în alegerile din august trecut, despre care Opoziția spune că au fost fraudate.

De atunci, Lukașenko a reprimat protestele cu violență, folosind inclusiv arme letale, încarcerând mii de oameni și forțându-i pe puținii lideri ai opoziției pe care nu i-a băgat la închisoare să părăsească țara.

Opoziția susține că alegerile au fost fraudate și castigate masiv de Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania, unde a fost forțată să plece imediat după câștigarea lor. Femeia a fost ridicată de forțele de ordine chiar din biroul electoral unde intenționa să depună o contestație împotriva rezultatului alegerilor din 8 august 2020.

Occidentul refuză să recunoască rezultatele oficiale ale alegerilor și nu-l consideră că Lukașenko lider legitim al țării.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări au impus mai multe rânduri de sancțiuni împotriva autocratului în vârstă de 66 de ani, a unora dintre membrii familiei sale, a altor oficiali înalți și a unor sectoare economice cheie.

Între timp, Lukașenko beneficiază de sprijinul politic și economic al aliatului său de la Kremlin: Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG