Linkuri accesibilitate

Tánczos Barna, după uciderea ursului Arthur: facem anchete, modificăm procedurile


Ursul brun numit Arthur. El a fost ucis în județul Covasna de prințul Emanuel de Liechtenstein, fără niciun motiv legal, doar ca trofeu de vânătoare. Arthur avea 17 ani.
Ursul brun numit Arthur. El a fost ucis în județul Covasna de prințul Emanuel de Liechtenstein, fără niciun motiv legal, doar ca trofeu de vânătoare. Arthur avea 17 ani.

Ministrul Mediului Tánczos Barna spune că anchetele începute în cazul ursului ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein vor stabili dacă derogarea a fost dată cu adevărat pentru ursul ucis și de ce anume „extragerea”, adică uciderea sa, nu a fost făcută de asociația care a cerut derogarea.

Ministrul Mediului spune că „n-are logică că extragerea n-a fost făcută de asociația care a cerut derogarea”, lăsând să se înțeleagă astfel - fără a o spune explicit - că prințul Emanuel de Liechtenstein nu avea nicio bază legală pentru a omorî ursul considerat un simbol al munților României datorită dimensiunii și vârstei sale impresionante.

Ministrul a anunțat că în prezent se fac două anchete paralele, de Garda Națională de Mediu și de Garda Forestieră, pentru că verificarea respectării legislației este atributul gărzii naționale iar folosirea armelor de vânătoare este verificată de cea de a doua.

„De mai multe ori am precizat că nu doresc să mă antepronunț și să influențez această anchetă, așa că nu mă voi antepronunța cu referire la documentele anchetate de cele două entități”, a spus ministrul mediului.

El spune că este regretabil că „ unii colegi se antepronunță în anchetă” și că așteaptă să primească raportul oficial și abia atunci va organiza o conferință de presă la care va prezenta concluziile anchetei.

Mă voi referi la ordinul de derogare, publicat în Monitorul Oficial, dar executarea sa este sarcina Asociației de Vânătoare iar verificarea sa (se face - n.r.) de către agențiile județene și de către garda forestieră”, a mai spus ministrul Tánczos.

El a adăugat că ceea ce trebuie stabilit este „dacă s-a respectat legea la operațiunea de extragere și dacă ursul este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere.”

Ministrul spune că asociația care a primit ordinul de extragere a ursului, altul decât ursul ucis, a făcut trei cereri de extragere, din care două au fost respinse.

„Menționez faptul că la minister au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele au fost aprobate, altele respinse, la această asociație din 3 s-a aprobat una. Ele se referă la 3 exemplare de urs care au atacat animale, gospodării, bunuri și au pus în pericol viața umană. Cele două au fost respinse din cauza lipsei de documente.”

De asemenea, el a anunțat că, după finalizarea anchetei, va reanaliza procedurile de realizare a derogărilor și perioada de valabilitate.

El a spus că nu este normal ca derogarea să fie cerută de asociație, iar „extragerea”, adică uciderea, să fie făcută de cineva din afara asociației și că modificările pe care le va face la nivelul procedurilor vor elimina această posibilitate.

Asociația „Agent Green” a prezentat date și documente din care reiese că prințul Emanuel de Liechtenstein a vânat unul dintre cei mai cunoscuți urși din pădurile românești.

El s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar.

Acesta a fost în România în luna martie pentru a împușca un urs, la o partidă de vânătoare pentru trofee. Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț în localitatea Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată.

Prințul s-a folosit de o derogare, vânătoare de urși fiind ilegală în România, derogare oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos pentru a fi ucisă o ursoaică ce ataca oamenii. Acesta nu a ucis însă ursoaica, ci l-a ucis pe Arhur. Acest exemplar era considerat regele urșilor din România, datorită dimensiunilor și posturii sale impozante.

Prințul Emanuel de Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, a primit aprobare să vâneze un urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România, dar această derogare privea eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, arată organizațiile neguvernamentale.

Prințul Emanuel de Liechtenstein nu este monarhul Principatului Liechtenstein, având doar titlul de prințul de Liechtenstein. Principele Suveran de Liechtenstein este Hans-Adam al II-lea.

Deși inclusiv soluția la ursoaica violentă ar fi putut fi alta, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul cu totul deosebit care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, spun reprezentanții Agent Green.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de membrii asociației Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării. Comisia Europeană a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG