Linkuri accesibilitate

Târgul Internațional Gaudeamus, între pompierism și festivism (FOTO/ VIDEO)


Ediția cu numărul 25, dedicată Centenarului, ca multe alte festivități cu acest prilej, are aerul de improvizație, pompierism și întâmplare.

„Târgul începe la 12”, le spunea paznicul nerăbdătorilor, punându-li-se în față și întorcându-i din drum. „Dacă nu aveți ce face, vedeți că pe stânga e o expoziție de vinuri.” De fapt, la ora anunțată a deschiderii târgului de carte nici nu ar fi avut prea multe de văzut pentru că multe standuri încă nu erau organizate, iar altele erau pustii. La tot locul trebăluiau muncitori de la întreținere.

Târgul Gaudeamus ar fi trebuit să se deschidă la 10:00, dar, „din motive tehnice de nepregătire”, cum mi-a spus paznicul, deschiderea oficială a fost amânată două ore. Ar fi trebuit amânată patru, pentru că oricum culoarele expoziției încă se mochetau în momentul în care s-au deschis sticlele de șampanie și trompetistul târgului (de ani de zile, poetul Paul Daian deghizat în herald, sună dintr-o trâmbiță anunțând momentele festive; e un serviciu gratuit obligatoriu și a devenit mascota neoficială a tuturor târgurilor de carte) a sunat din goarnă că s-a dat startul la cărți.

Ediția cu numărul 25 a Târgului e dedicată Centenarului și, ca multe alte festivități ocazionate de acest prilej, are aerul de improvizație, pompierism și întâmplare. Dacă ar fi să ne luăm după Georgică Severin, directorul Radioului public, principalul organizator, alături de

Ediția cu numărul 25 a Târgului are aerul de improvizație, pompierism și întâmplare....

Muzeul literaturii și Primăria Capitalei, ar fi multe de sărbătorit: o sută de ani de la Unire, tot atât de la terminarea Marelui Război, nouăzeci de ani de radio public și un sfert de veac de târguri Gaudeamus. Poate de aceea Georgică Severin a ignorat controversele care au apărut pe marginea biografiei profesionale a noului președinte al Academiei, Ion Aurel Pop, pe care l-a chemat să deschidă simbolic și oficial Târgul de carte.

Târgul este, așadar, o afacere de familie a Radioului public și Academiei Române care și-a invitat corifeii să patroneze manifestările omagiale și lansările de carte pe subiectul centenarului. Însă, pe lângă aceștia, există multe alte evenimente notabile.

Oferta editurilor din Chișinău la târgul Gaudeamus de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:17 0:00

Casa Cărții de Știință va lansa Biblioteca Valorilor Transilvane, Fundația Academia Civică scoate de sub tipar cărți despre organizația Rugul Aprins și Organizații subversive și contrarevoluționare. Mișcarea de rezistență din Mehedinți; Editura Junimea va lansa în colecția Dialog XXI o carte a Irinei Nechit, Malul stâng întreabă malul drept, în cadrul unei întâlniri cu cititorii moderată de Emilian Galaicu-Păun, Horia Gârbea și Lucian Vasiliu; Editura Antim Ivireanu va lansa cărți de poezie, avându-l ca invitat de onoare pe academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultura Român Mihai Eminescu din Chișinău; la

Vineri ora 14.00 Editura Arc va lansa cartea Anul 1918 în emisiunile Europei Libere de Sergiu Musteață...

standul editurii Cartea românească se va lansa sâmbătă cartea Patru critici literari, Jurnalii și memorii de Liana Cozea, invitații fiind Nicolae Manolescu, Gabriel Dimisianu, Răzvan Voncu, Călin Vlasie și autoarea. Iar vineri ora 14.00 Editura Arc va lansa cartea Anul 1918 în emisiunile Europei Libere de Sergiu Musteață.

Dar târgul de carte nu înseamnă doar lansări și vânzări de carte, ci este și o potrivită ocazie de contact față în față cu cititorii. Vor avea loc dezbateri, întâlniri cu autori, lansări de CD cu teatru radiofonic, poezii în lectura creatorilor, muzică, proiecții de filme și ședințe de autografe.

La târgul Gaudeamus
La târgul Gaudeamus

Chiar dacă se mai culegeau resturi de mochetă, hârtii și ambalaje și în momentul discursului ținut de ministrul Culturii, George Ivașcu, chiar dacă nici la câteva ore după deschiderea oficială nu toate standurile erau funcționale la întreaga capacitate, Târgul pare o reușită financiară: a adunat peste 240 de edituri (prețul chiriei e destul de piperat), iar oamenii care au reușit în cele din urmă să intre după inaugurarea oficială au fost nevoiți să plătească la intrare (pentru prima dată după multă vreme) pentru că știința costă.

Mulți nu au fost descurajați nici de aerul șantieristic și neprimitor al Târgului, nici de prețul biletului și au dat năvală cu trolere, rucsacuri și valize (chiar așa) să culeagă râvnita pradă. Unii îndrăzneți s-au grăbit chiar să se pozeze cu ministrul, șeful Academiei și cu cel al Radioului, să aibă cu ce se lăuda acasă. Amfitrionii s-au supus o vreme zâmbind la camere, au dat autografe, au frunzărit niște cărți apoi s-au uitat la ceas și au plecat.

Târgul durează până pe 18 noiembrie, când trâmbița lui Paul Dăian va suna pentru ultima dată în acest an.

XS
SM
MD
LG