Linkuri accesibilitate

Tăriceanu, întâlnire în SUA cu vicepreședintele Mike Pence. Discuții despre agresiunea rusă la Marea Neagră


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit în SUA cu vicepreședintele Mike Pence și cu senatorul republican Ted Cruz
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit în SUA cu vicepreședintele Mike Pence și cu senatorul republican Ted Cruz

Aflat în vizită în Statele Unite, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, cu Keith Kellogg, consilierul său pe securitate, dar și cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2016.

Președintele Senatului român a discutat la întâlnirea cu Mike Pence, care deține și funcția de președinte ex-officio al Senatului SUA, despre creșterea participării economice a Statelor Unite în România, dar și despre agresiunea rusă în Marea Neagră.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat „importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport”, potrivit unui comunicat al Senatului.

De asemenea, șeful Senatului a mai discutat cu Mike Pence și despre „agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona și valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit”.

Președintele Senatului l-a invitat pe Mike Pence în România pentru a „constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate”.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu s-a mai întâlnit și cu senatorul republican Ted Cruz cu care a vorbit despre necesitatea consolidării securității energetice a României și a zonei transcarpatice.

Liderul ALDE a subliniat „interesul pentru o cooperare strânsă româno-americană în vederea dezvoltării sectorului off-shore prin exploatarea resurselor energetice din zona economică exclusivă a Mării Negre”.

În plus, șeful Senatului i-a invitat pe senatorii americani să facă o vizită în România pentru a cunoaște țara „așa cum este ea, nu cum o prezintă unii «binevoitori»​”.

Președintele Senatului României se află, în aceste zile, în vizită în Statele Unite ale Americii pentru a participa la Conferința Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale, la Washington D.C, potrivit informațiilor de la Senat.

Platforma parlamentară care patronează evenimentul începând cu anul 2000, este formată din peste o mie de parlamentari din 140 de țări, şi are ca scop urmărirea creșterii transparenței și responsabilității în cadrul instituțiilor financiare internaționale și a finanțării multilaterale a dezvoltării.

XS
SM
MD
LG