Linkuri accesibilitate

Tăriceanu şi Ponta, marii perdanți ai micilor partide


Traian Băsescu s-a arătat mulţumit de rezultatul PMP , circa 7 procente
Traian Băsescu s-a arătat mulţumit de rezultatul PMP , circa 7 procente

Cu scoruri între 0,6 şi 9 procente din voturile bucureştenilor, Pro România, ALDE şi PMP trec de la „dezamăgire profundă” la „masa mulţumeşte!”.

Era o linişte suspectă la sediul Partidului Mişcarea Populară (PMP) înainte de anunţarea rezultatelor sondajelor de la urne. Lume puţină, prudenţă în declaraţii şi figuri lungi. Sosit cu două ore înainte de închiderea urnelor, fostul preşedinte Traian Băsescu părea resemnat. „Oricum, am supravieţuit. Am trecut pragul. (electoral n.red)”. A intrat apoi în sediu şi nu a mai ieşit până la 21.30.

După anunţarea rezultatelor în urma sondajelor, liderii partidului au ieşit pe scări, unde Traian Băsescu a început să laude performanţa partidului. Atât s-a putut. „Avem primar general, avem cel mai mare partid printre partidele mici – PMP şi se face şi mai mare. Şi vom fi destul de importanţi şi în CGMB, mai ales după ce Orban internalizează că are doar 17% în Consiliul General şi poate constată că trebuie să dea o bătălie cu USR”, a declarat Băsescu.

Supărat pe Firea

Discursul a continuat cu un atac contra primarului perdant, Gabriela Firea, şi cu un reproş la adresa televiziunilor de ştiri despre care spune că nu au transmis nicio conferinţă de presă a sa în perioada electorală. „Oricum, bine că a plecat doamna de la Voluntari. Şi câţi bani a dat pe publicitate. În orice caz, despre experienţa mea de campanie, vreau să vă spun că în 2009 am avut toate trusturile de presă împotriva mea, dar niciun trust de presă ostil nu şi-a permis să nu transmită conferinţele de presă şi făceam zilnic. La aceste alegeri am văzut ce poate face banul din televiziuni. Să nu îmi preia nicio conferinţă de presă, nu am mai văzut aşa ceva. Iar celor care mă chemau ca să facă audienţă, îi rog să uite numărul meu de telefon. Dragii mei, cam asta e mica mea poveste. Trebuie să mă duc să îmi fac valiza că eu am serviciu la Bruxelles”, a mai spus Băsescu, după care a venit cu o completare: “Mulţumesc şi lui Dumnezeu, am obţinut 7 procente, masa mulţumeşte”.

Fostul președinte și primar a spus că PMP a dovedit că este ”cel mai mare partid din partidele mici și va fi și mai mare”.

Despre votul util

Dimineaţă, Traian Băsescu a votat la ora 9, în incinta licelului Jean Monnet din cartierul Primăverii. El a venit la vot împreună cu soția, fiind escortat de o limuzină a Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Imediat ce a sosit, câțiva susținători l-au aplaudat și Băsescu i-a salutat din mers. După aproximativ 5 minute, el a făcut o scurtă declarație și arătat că bucureștenii ar trebui să dea un vot util pentru ei, nu pentru partide. „Am votat, cred că bucureştenii vor reuşi să dea vot util pentru ei. Deocamdată, televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea un vot util pentru ei, să aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti”, a declarat fostul președinte care a plecat în aplauzele acelorași susținători.

Călin Popescu și Victor Ponta
Călin Popescu și Victor Ponta

Democraţie consolidată cu 1,5%

Încă de dimineaţă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a obținut potrivit primelor estimări a obținut 1,6% din voturile bucureştenilor s-a arătat dezamăgit că nu a existat în campania electorală o dezbatere publică directă între candidații la primărie și a anunțat că a votat pentru „consolidarea democrației”. „Votul pe care l-am dat astăzi este unul pentru întărirea democrației, pentru consolidarea democrației, în așa fel încât românii să nu mai fie nevoiți să voteze permanent între două partide mari care își pasează puterea între ele”, a declarat fostul premier liberal imediat după vot, cu completarea că „bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare, pentru că au fost înșelați în așteptările lor”.

După închiderea urnelor, dezamăgirea lui Tăriceanu s-a transformat în îngrijorare. „Se pare că se conturează că ALDE să nu fi reuşit să atingă pragul electoral de 5% la Bucureşti şi în celelalte sectoare, dar trebuie să aşteptăm rezultatele exit-poll-urilor de la ora 23,00, care probabil vor fi mai cuprinzătoare. Până atunci, trebuie să vă spun că aceste rezultate reprezintă pentru mine un motiv de dezamăgire profundă, este o decepţie pe care cred că o împărtăşesc împreună cu colegii mei, candidaţii de la cele şase sectoare ale Bucureştiului”, a afirmat Tăriceanu, la sediul ALDE.

Potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS - Avangarde, liderul ALDE a fost creditat cu 1,6% din voturile bucureştenilor.

Scor subunitar pentru partidul lui Ponta

Candidatul Pro România, Ioan Sîrbu, care ar fi obținut doar 0,6 la sută din voturile bucureștenilor a declarat că a votat pentru servicii medicale gratuite, la standarde europene „Am votat astăzi, pentru ca 4 ani începând de astăzi, Bucureștiu să aibă o administrație orientată către cetățean, o administrație care să le respecte drepturile, iar ca medic mă gândesc în primul rând la dreptul la sănătate cu servicii gratuite și la standarde europene. Sper ca Bucureștiul să aibă șansa să se dezvolte, ca cetățenii să aibă o viață de calitate. Ne trebuie profesioniști la conducerea acestui oraș”, a încheiat Sîrbu.

După închiderea urnelor acesta nu a mai făcut declaraţii. Preşedintele partidului, Victor Ponta, aflat în studioul unei televiziuni de ştiri a găsit vinovatul: „Stânga a pierdut în Bucureşti pentru că a fost divizată”.

De altfel, rezultatele dezastruoase obţinute de partidele lui Ponta şi Tăriceanu au fost motiv de băşcălie din partea lui Traian Băsescu care a declarat ironic „ne-am fi dorit mai mult, dar suntem mulţumiţi că nu am ajuns ca partidul lui Tăriceanu, la 1,5%, sau al lui Ponta, la 1%”.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG