Linkuri accesibilitate

Tăriceanu: Carantinarea masivă, mai dramatică decât infectarea câtorva dintre noi


Călin Popescu Tăriceanu

Pentru senatorul Călin Popescu Tăriceanu, izolarea și carantinarea masivă în societate au efecte mult mai dramatice decât „eventuala infectare a câtorva dintre noi” pentru că „distruge relațiile umane care și așa se stabilesc atât de greu” și pentru că „distruge economia prin introducerea panicii și scăderea consumului”, precum și pentru că „izolarea în case combinată cu un nivel ridicat al stresului va produce scăderi dramatice de imunitate” care „ne va face vulnerabili la orice virus sau microb”.

Tăriceanu respinge eventualele acuze pe care i le-ar aduce „guvernul Orban și trompetele lui” că toți cei care-i contestă măsurile sunt negaționiști ai existenței Covid-19 și spune, în numele unui plural colectiv, că doar pune sub semnul întrebării doar modul în care autorității gestionează criza Covid.

„Și noi, cei care punem sub semnul întrebării felul în care ei luptă cu COVID-19, știm că virusul există și că trebuie să ne protejăm. Cu ce nu suntem noi de acord este insistența guvernului PNL de a lua aceleași măsuri care de 7 luni nu dau rezultate. Am respectat tot ce ne-au spus: am stat 2 luni închiși în casă ieșind câte 2 ore dimineața și 2 seara. Am sacrificat educația copiilor. Lucrăm de acasă! Nu mai mergem la cafenea! Și cu ce rezultate?”, spune Călin Popescu Tăriceanu într-o postare făcută luni pe pagina sa de Facebook cu privire la restricțiile impuse de guvern pentru zonele în care indicele de infectare este mai mare de trei și unde, potrivit legii, se instituie carantina.

„În primul rând, cred că au închis HORECA doar dintr-o ambiție a guvernanților pentru că nu s-a stabilit nicăieri că acolo au fost focare de infecție. Și chiar dacă ar fi fost un loc sau două, nu închizi 20.000 de mici restaurante și cafenele și lași pe drumuri sute de mii de oameni, ci iei măsuri acolo unde s-a întâmplat!

În al doilea rând, izolarea nu trebuie făcută pentru oameni sănătoși, ci pentru cei pozitivi. Carantinarea sau izolarea la grămadă nu este doar o încălcare a drepturilor noastre, dar este și o crimă împotriva economiei și vieții sociale.

Aceste măsuri de izolare la grămadă sunt luate pentru că Iohannis și Orban refuză varianta normală: testarea masivă și constantă. Testând continuu poți să identifici persoanele pozitive. Poți să le izolezi pe ele și contacții lor, nu toată comunitatea. Gândiți-vă că trăiți într-o localitate de 1.000 de locuitori și într-una dintre locuințele din această comunitate se descoperă 3-4 pozitivi. Adică o familie. Conform regulamentelor impuse de guvernanți se izolează tot satul! Nu pot fi carantinați doar ei și cei care au fost contacte să fie testați?”, spune Tăriceanu.

Pledoaria făcută luni de Tăriceanu vine în continuarea programului anticriză propus de Pro România, partid în care fostul lider ALDE a intrat pentru a putea candida la parlamentare.

„Vorbesc cu mulţi oameni din HoReCa. Aceştia sunt la capătul puterilor şi odată cu ei şi un segment economic care dă de mâncare la sute de mii de români. Este o tragedie, iar măsurile pe care le ia guvernul PNL sunt doar de faţadă, mai degrabă pentru a păcăli românii că fac ceva decât pentru a da o reală mână de ajutor. Cazul IMM Invest îl ştiţi. Astăzi vă spun despre mult lăudatul program de granturi. Guvernul a alocat 350.000.000 euro care ar trebui să ajute cele 20.000 de firme din HoReCa. Suma s-a cheltuit în primele 6 minute de la începerea înscrierii şi de ea au beneficiat cei care au fost cei mai rapizi, adică 6.000 de firme! Ce o să se întâmple cu celelalte 14.000 de companii, doar Dumnezeu ştie", spune Tăriceanu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG