Linkuri accesibilitate

Tăriceanu convoacă o întâlnire de urgență în ALDE pentru ca PSD să nu îi fure partidul. Revoltații cer Congres: „Se poate rupe partidul"


Liderul ALDE a convocat pentru mâine o întâlnire informală în Kiseleff cu liderii de organizații pentru a opri revolta din partid. Mai mulți parlamentari, în frunte cu Teodor Meleșcanu, dar și șefi de filiale vor să rămână la guvernare, unii cerând convocarea unui Congres extraordinar.

Călin Popescu Tăriceanu vrea să vadă care este pulsul din teritoriu. Nu au fost invitați la această reuniune cei care au acceptat funcții în Guvernul Dăncilă, deși unii sunt șefi de organizații.

Călin Popescu Tăriceanu încearcă astfel să oprească planul PSD de a rupe ALDE, după ce premierul Dăncilă le-a promis reprezentanților ALDE funcții în Guvern, dar și locuri pe liste la alegerile locale și parlamentare. În discuțiile purtate la Guvern, președintele PSD le-a spus celor din ALDE că dorește ca alianța celor două partide să continue și în 2020 și că singurul care s-a împotrivit unui astfel de proces a fost Călin Popescu Tăriceanu, care a preferat alianța cu Victor Ponta.

Toți cei care au acceptat oferta din partea PSD au declarat pentru Europa Liberă că vor ataca în instanță decizia de excludere, pe care nu o recunosc, ei considerându-se în continuare membri ALDE.

ALDE riscă să rămână fără grup parlamentar și în Camera Deputaților după ce mai mulți reprezentanți ai partidului vor să rămână la guvernare alături de PSD. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și-a dizolvat ieri grupul din Senat, după ce a anunțat excluderea din partid a lui Teodor Meleșcanu.

Cucșa: E aberant să votăm moțiunea de cenzură

În grupul de la Cameră, revolta este împotriva lui Varujan Vosganian, nu mai puțin de zece deputați dorind să rămână alături de PSD.

„Greșeala fundamentală a domnului Tăriceanu este că s-a izolat, a fost înconjurat de 4-5 persoane care i-au spus mereu că au bagheta magică și ALDE e pe drumul cel bun. Ar fi aberant să votezi o moțiune de cenzură care pică Guvernul care a avut măsuri bune, nu înțeleg cum se gândesc colegii să voteze o moțiune de cenzură”, a declarat Marian Cucșa pentru Europa Libera. El s-a aflat printre deputații ALDE care au negociat la Palatul Victoria în ultima săptămână cu premierul Viorica Dăncilă.

Poziția sa este împărtășită și de deputatul Ion Cupă, propus pentru ministerul Energiei.

Revoltații din ALDE îi reproșează lui Călin Popescu Tăriceanu că a scos partidul de la guvernare, dar nu a spus că va renunța la candidatura la prezidențiale, că a negociat cu Victor Ponta o alianță politică, eventual o fuziune, și că nu poate garanta celor din teritoriu ce se întâmplă la alegerile locale și parlamentare.

„Când domnul Tăriceanu a decis să renunțe la candidatura la prezidențiale, toate deciziile trebuie revotate și recalibrate. E foarte mare deranj în partid pentru că s-a luat decizia susținerii unui candidat independent. Nu sunt de acord cu fuziunea cu partidului Ponta. Plecarea de lângă PSD la ProRomânia e ca și cum ai pleca de la un original la un fake, ce e partidul domnului Ponta? Sunt tot pesediști, tot pesediști sunt, iar Ponta e un copil al pesediștilor, al oamenilor pe care îi blamează. Să îl vedem pe Ponta un colac de salvare este o greșeală foarte mare”, a spus Cucșa.

Se cere Congres în ALDE

După ce au acceptat oferta Vioricăi Dăncilă de a face parte din Guvern, Grațiela Gavrilescu, Ștefan Băișanu și Ion Cupă au declarat pentru Europa Liberă că doresc organizarea unui Congres extraordinar în ALDE. Ideea e susținută și de Teodor Meleșcanu, care a precizat însă că acest Congres ar trebui să fie organizat după alegerile prezidențiale. Ei spun că dorința lor este împărtășită de mai mulți șefi de organizații, care vor ieși public să anunțe acest lucru.

Mai mult, toți cer ca ALDE să își schimbe linia politică, să se renunțe la alianța cu Pro România, partidul să rămână la guvernare, iar oamenii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu să dispară. Cei vizați sunt secretarul general, Daniel Chițoiu, liderul grupului din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, și Norica Nicolai, președinte al Consiliului Național.

„Sunt membru ALDE cu drepturi depline. Noi suntem vicepreședinți ai partidului, aleși în Congres. Trebuie un Congres să fim un exclus să fim excluși. Foarte multe organizații cer organizarea unui Congres în ALDE, da, trebuie Congres pentru că trebuie clarificat care e drumul de urmat. La ora asta eu nu mai am încredere în secretarul general. Am avut încredere oarbă în această conducere. Mâine se întâlnesc informal să stabilească Delegația Permanentă, asta arată că nu sunt siguri pe ei”, a declarat Ion Cupa pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, există riscul ruperii ALDE.

Meleșcanu: Tăriceanu are apucături dictatoriale

Teodor Meleșcanu nu recunoaște excluderea sa din ALDE și îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că are apucături dictatoriale.

„ALDE se află la o răscruce de drumuri; trebuie să alegem:
- continuăm proiectul politic cu partenerii de la PSD, cu care am ajuns în Parlament în 2016 și cu care ne-am aliat pentru a face bine României, sau ne îndreptăm către o fundătură, eventual dispărând de pe scena politică? Dragă Călin, eu cred în dialog, în rațiune și în logică, pentru binele națiunii. Nu cred în sancțiuni, excluderi și apucături de dictator din Banana Land”, a fost mesajul transmis de Meleșcanu pentru Tăriceanu.

Excluderile, vor fi consfințite de Delegația permanentă

Toți cei care au acceptă ofertele venite din partea PSD sunt însă amenințați cu excluderea din ALDE, lucru care ar urma să se întâmple la reunirea Delegației Permanente, care va avea loc lunea viitoare.

Biroul Politic al ALDE a votat o decizia prin care toți cei care acceptă funcții din partea PSD sunt considerați automat excluși din partid, iar acest lucru urmează să fie confirmat și în Delegația Permanentă de luni. Tăriceanu vrea să fie sigur însă că are sprijinul organizațiilor și nu se trezește cu un puci împotriva sa.

Liderul ALDE mizează pe faptul că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerile de miniștri venite din partea Vioricăi Dăncilă, iar reprezentanții ALDE își vor putea da seama că nu pot intra la guvernare pe persoană fizică. Cu toate acestea va trebui să dea explicații colegilor de partid pentru linia politică, existând nemulțumiri în interiorul ALDE pentru alianța cu Victor Ponta și pentru faptul că partidul nu are un candidat propriu la prezidențiale, ci îl susține pe Mircea Diaconu.

ALDE riscă să rămână fără grup parlamentar și în Camera Deputaților după ce mai mulți reprezentanți ai partidului vor să rămână la guvernare alături de PSD. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și-a dizolvat ieri grupul din Senat, după ce a anunțat excluderea din partid a lui Teodor Meleșcanu.

Toți cei care au acceptat oferta din partea PSD au declarat pentru Europa LIberă că vor ataca în instanță decizia de excludere, pe care nu o recunosc, ei considerându-se în continuare membri ALDE.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG