Linkuri accesibilitate

Tăriceanu, după amenda primită de la CNCD: Führer înseamnă „conducător”, „lider” sau „ghid”


Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va contesta în instanță amenda de 2000 de lei primită de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) pentru utilizarea termenului „führer” la adresa președintelui Klaus Werner Iohannis.

Tăriceanu spune că termenul în cauză înseamnă, în traducere din limba germană, „conducător”, „lider” sau „ghid” și că, de fapt, „atenționarea” sa către președinte era „să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României”.

Președintele ALDE susține că, prin termenul folosit, nu a pus de fapt „o anatemă dlui Iohannis, ci îl avertizează că a luat-o pe o pantă greșită.

Tăriceanu pretinde că va merge în instanță nu pentru el, ci „pentru cei 20% dintre români cărora le pasă de drepturile lor chiar și în pandemii și în crize”, după care face un cocktail între sancțiunea primită de el de la CNCD și măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, sugerând că toate acestea ar fi efectul restrângerii drepturilor și libertăților de către guvernul girat de Klaus Iohannis.

„Întâi ne-am pierdut libertatea de mișcare, apoi ne-am pierdut libertatea de a ne întâlni în grupuri mai mari de trei. Acum suntem pe cale să ne pierdem și libertatea de cuvânt. Ce ne mai rămâne? Să mergem la muncă, să plătim taxe pe care Iohannis și “Guvernul Meu” să le sifoneze către pușculițele lor politice? Nu, mulțumesc!”, a încheiat liderul ALDE, fost președinte PNL și predecesor al președintelui Iohannis la șefia PNL.

Führer este un termen provenit din limba germană, scris Führer sau Fuehrer, și înseamnă „conducător” sau „ghid”, fiind derivat din verbul führen, „a conduce”. Deși în germană cuvântul este unul obișnuit, el poartă în toate limbile lumii o conotație negativă din cauza legăturii care se face automat cu Adolf Hitler, care era supranumit der Führer, „Conducătorul”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis miercuri să îl sancționeze cu 2.000 de lei pe Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a fost găsit vinovat de discriminare și încălcarea dreptul la demnitate prin afirmațiile în care i se adresează președintele Iohannis cu termenul de „Führer”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG