Linkuri accesibilitate

Tăriceanu, epistolă către Iohannis și Dăncilă: Miniștrii propuși în guvern nu mai sunt membri ALDE (Document)


ROMANIA - Calin Popescu Tariceanu, Inquam Photo/Octav Ganea
ROMANIA - Calin Popescu Tariceanu, Inquam Photo/Octav Ganea

În încercarea de a bloca refacerea guvernului sub umbrela PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu le-a expediat o scrisoare președintelui și premierului, ideea fiind că persoanele propuse ca miniștri pe posturile ALDE sunt de facto excluse din partid.

Tăriceanu spune că denunțarea protocolului cu PSD și retragerea din coaliția de guvernare a fost făcută în Delegația Permanentă a ALDE, iar în ședința Biroului Politic s-a decis excluderea oricărui membru al partidului care va accepta ”desemnarea într-o funcție publică fără acordul organismelor statutare”.

”Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat”, îi scrie Tăriceanu lui Iohannis.

Acesta îi cere președintelui să țină cont de acest aspect atunci când va analiza propunerile primite de la premierul Dăncilă, prin prisma articolului articolului 85, alin. 3 din Constituție.

Prin numirea unor miniștri de la ALDE, premierul Dăncilă a făcut astăzi o mișcare prin care urmărește să evite votul de încredere în parlament pentru restructurarea guvernului și să meargă formula remanierii. Dăncilă invocă în sprijinul acestei teorii faptul că ALDE ar fi rămas la guvernare prin cei trei miniștri nominalizați, iar compoziția politică a cabinetului nu s-a schimbat.

Mai mult, cei trei spun, așa cum a făcut și Teodor Meleșcanu, proaspăt șef al Senatului susținut de PSD, că la momentul propunerii erau încă membri ALDE.

Numele anunțate de Dăncilă sunt: Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul mediului. Ion Cupă, ministru al energiei, și Ștefan Băișanu, la ministerul pentru relația cu Parlamentul.

Rămâne de văzut dacă stratagema va avea succes, în condițiile în care Tăriceanu a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională numirile.

La rândul său, președintele Iohannis are, după scrisoarea lui Tăriceanu, un motiv în plus să amâne acceptarea miniștrilor ”remaniați” de premier.

De altfel, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că Dăncilă tot trebuie să meargă în parlament pentru a cere un vot, deoarece miniștrii propuși nu ”aduc cu ei partidul la guvernare”.

„ALDE ca partid a plecat de la Guvernare. Nu poți să spui că au fost susținuți de ALDE, pentru că ALDE strigă pe toate cărările că nu mai susține Guvernul. Ei pot fi luați în considerare ca persoane particulare. Atunci nu se îndeplinește condiția prevăzută de articolul 85 referitoare la schimbarea compoziției politice a guvernului. Și președintele va putea spune iar: mergeți la Parlament, pentru că Parlamentul trebuie să vă aprobe în situația asta”, a spus Zegrean potrivit HotNews.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG