Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: 771 de copii infectați în ultima săptămână


Ministrul Nelu Tătaru spune că în ultima săptămână s-au înregistrat 771 de cazuri de copii infectați cu noul coronavirus, 276 în grupa de vârstă 0-9 ani și 495 cu vârsta între 10 şi 19 ani. Tătaru spune că vinovate de creșterea numărului de cazuri în rândul copiilor nu sunt nici procesul electoral, nici ziua votului și nici prezența în sine a elevilor la școală ci nerespectarea regulilor sanitare pe drumul spre școală, la preluarea lor spre casă, în parcuri și în transportul în comun.

„Vedem că avem cazuri care ajung şi la 2.000 în contextul în care avem persoane de anumită vârstă, iar decesele le vedem ca şi manifestare la cei cu comorbidităţi în general. Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun. Sunt nişte reguli, trebuie doar respectate”, a spus Nelu Tătaru într-un interviu acordat Digi 24, preluat de News.ro.

El a exclus posibilitatea creșterii numărului de infectări la 3.000 pe zi și a spus că revenirea la activitățile normale și nerespectarea normelor sanitare au făcut posibile creșterile din ultimele două zile când au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri noi.

Nu același lucru îl spune și reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila. Care crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile e cauzat de redeschiderea şcolilor. El spune că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat și invocă situația de la nivelul întregii Uniuni Europene, unde redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Întrebat dacă recordul de îmbolnăviri înregistrat miercuri este cauzat de redeschiderea şcolilor, Rafila a afirmat: ”Părerea mea este că da. Suntem la 10 – 12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Deocamdată vedem număr mare de cazuri, duminică am avut un record pentru o zi de duminică, sâmbătă am avut un record pentru sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm, ajungem pe aşa-numitul platou sau creşterea va continua”.

Miercuri și joi, România a înregistrat peste 2.000 de cazuri ​noi de coronavirus.

În urmă cu doar o zi premierul Ludovic Orban a spus că principalele surse ale creșterii numărului de cazuri de coronavirus au fost evenimentele, din categoria nunți, botezuri și alte evenimente de acest gen, la care nu s-au respectat regulile sanitare, și transportul în comun.

„Din analizele INSP și ale specialiștilor din Ministerul Sănătății și DSU se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor - nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente - la care nu s-au respectat măsurile de protecție, numărul maxim de persoane și alte reguli care ar fi trebuit respectate. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public, atât cel urban cât mai ales cel intrajudețean, interjudețean și transportul spre platforme industriale, de acasă la locul de muncă și de la locul de muncă spre casă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG