Linkuri accesibilitate

Tătaru: Dacă se menține panta descendentă, în iulie-august am putea reveni la o viață cvasinormală


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

România se află pe o pandă descendentă a infecțiilor cu coronavirus, iar la finalul acestei săptămâni autoritățile vor evalua perioada de relaxare a restricțiilor, urmând să decidă ce măsuri vor adopta de la 1 iunie.

„Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (...) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid”, a afirmat Nelu Tătaru la televiziunea B1TV.

El a spus că, pentru momentul actual, prioritatea ar trebui să fie precauția, iar dacă regulile vor fi respectate și evoluția epidemiologică o va permite, e posibil ca de la începutul lunii august românii să poată reveni la o viață „cvasinormală”.

”Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a mai spus Tătaru.

Tătaru a spus, însă, că dacă numărul cazurilor zilnice continuă să scadă, executivul ia în calcul o nouă relaxare prin deschiderea teraselor de la 1 iunie şi a plajelor de la 15 iunie.

„Deocamdată nu se pune problema (impunerii de noi restricţii - n. red.), noi gestionăm și evaluăm rezultatele fiecărei zile. Duminică am avut 213 cazuri noi, luni tot 213. În schimb, a scăzut numărul persoanelor internate la terapie intensivă - 177. Încă suntem în perioada în care evaluăm weekendul trecut, de la prima perioadă de relaxare, urmând ca de poimâine (miercuri – n.r.) să evaluăm și să gestionăm zilele care au urmat. Suntem într-o perioadă de relaxare, în care sunt respectate poate mai puțin unele reguli de distanțare sau purtarea măștii în anumite incinte, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă și ne vom adapta după fiecare zi”.

Pe de altă parte, o evoluție favorabilă a epidemiei ar putea aduce măsuri de relaxare, precum deschiderea teraselor:

„În condițiile în care vom avea un număr de cazuri în scădere, de la o zi la alta, ne gândim la o altă perioadă de relaxare, de exemplu, deschiderea teraselor de la 1 iunie. De la 15 iunie, ne gândim la deschiderea plajelor dacă lucrurile merg normal”, a mai spus Tătaru.

Întrebat cum anume vor fi deschise terasele, ministrul a spus că măsura, care va fi luată la nivel național, va presupune păstrarea unei distanţe fizice de siguranţă și acces pe bază de rezervare.

Nelu Tătaru anunţă, de asemenea, controale şi afirmă că este nevoie de precauţie la spaţiile comune din unităţile de alimentaţie publică, respectiv toaletele. În acest context, ministrul a spus că recomandă administratorilor teraselor să asigure dezinfecţia după fiecare client.

„Organele de control, vor fi acolo fiindcă ne aşteptăm ca la o măsură de relaxare cum ar fi deschiderea teraselor că avem şi un impact asupra numărului de cazuri”, a mai spus Tătaru, citat de News.ro.

„Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona”, a mai afirmat ministrul.

XS
SM
MD
LG