Linkuri accesibilitate

Tătaru: La căminul de bătrâni de la Galați nu s-a făcut niciun triaj epidemiologic


Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune despre criza de la căminul de bătrâni de la Galați, unde patru dintre ei au murit și mai mulți au fost infectați cu SARS-CoV0-2, că se datorează faptului că nu a fost făcut niciun triaj epidemiologic și că nu au fost respectate procedurile.

„Știu că mai sunt 60 de persoane (în căminul de bătrâni- n.red.). Voi merge la Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea ancheta lor. Aici am vorbit cu doamna doctor de la DSP tocmai pentru vedea stadiul anchetei. Mă interesează să fie o anchetă luată în amănunt, plecând de la soția administratorului, ca și prim caz și mergând cu această anchetă până la restul personalului. (...) Cred că trebuie respectate procedurile. Aceste proceduri și precauții trebuie să existe, indiferent cine vine, de unde vine. O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici. Am recomandat să se re-evalueze și să se re-testeze periodic fiecare din acești bătrâni”, a spus luni ministrul Sănătății Nelu Tătaru, citat de Mediafax, după vizita la căminul de bătrâni din Galați.

Tătaru a explicat că, pentru siguranța epidemiologică a căminului, ar trebui să existe o zonă tampon între personal și cei internați, că igienizările trebuie făcute periodic și că orice nouă internare ar trebui să atragă de la sine reluarea anchetei epidemiologice.

„Personalul care vine ar trebui să vină dintr-o zonă-tampon. Nu ar trebui să meargă în oraș sau acasă și a doua zi să revină. Sunt persoane aflate în prima linie, sunt persoane care vor fi re-testate periodic și ele cât timp nu au simptomatologie. (...) Igienizările trebuie să se facă periodic. Orice bătrân nou care vine implică o reluare a unei anchete. Orice bătrân care pleacă implică o dezinfecție la nivelul camerei unde a fost”, a mai spus sursa citată.

Pentru că în acest moment din personalul căminului nu mai fac parte decât bucătăreasa și o infirmeră, acesta va fi suplimentat cu angajați de la spitalul județean și de la maternitatea din localitate, a mai spus ministrul.

La căminul privat „Sf Ilie” din Galați au murit oficial patru bătrâni, din cauza COVID-19. Întrebat despre numărul exact al deceselor, ministrul Nelu Tătaru spune că încă se fac evaluări și nu știu cu precizie câți oameni vârstnici internați aici și-au pierdut viața din cauza acestui nou tip de virus.

Un alt cămin de bătrâni din Galați a fost confirmat cu mai multe cazuri de coronavirus, aflat de astă dată din subordinea primăriei. E vorba de căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Spiridon”, administrat de municipalitate, numără patru persoane infectate cu coronavirus, fiind vorba despre doi bătrâni și doi angajați. Îmbolnăvirile de la căminul de bătrâni au declanșat un scandal între DSP și Primărie, care susține că au fost respectate toate protocoalele medicale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG