Linkuri accesibilitate

Tabăra de reeducare FIDESZ. Revista presei maghiare


Istoricul Stefano Bottoni a publicat o carte dedicată premierului Ungariei: „Orbán. Un despot în Europa”.

Fruntași în dezinformare. Alba-neagra cu ușanca. Exportul de prostituate. Hartă interactivă a Budapestei. A cincea forță fundamentală a naturii, într-un laborator din Debrecen. Emmy.Hu

INTERVIU // „FIDESZ a devenit azi o tabără de reeducare” este titlul interviului realizat de săptămânalul HVG cu istoricul Stefano Bottoni, născut într-o familie mixtă, cu mamă unguroaică și tată italian. Discutând pe marginea noii sale cărți - Orbán. Un despot în Europa, istoricul spune că actualul regim din Ungaria nu se va sfârși printr-o revoluție, ci pur și simplu va sucomba, și descrie și ce va urmă după căderea lui.

ANALIZĂ // În loc să tragă de mânecă guvernele pentru abaterile de la regulile jocului democratic, mass media est și central-europeană a devenit un instrument docil de manipulare a opiniei publice. Presa din regiune este folosită să atace oponenții politici ai Puterii și pentru a răspândi știri false. Media mainstream din aceste țări este de multe ori principala sursă de dezinformare, Ungaria fiind fruntașă în această privință. O analiză VisegradInsight. Despre grozăviile regimului Orbán scrie și HungarianSpektrum.

PRIGOANĂ // În discursul ținut în deschiderea celei de a doua Conferințe internaționale dedicate persecuției creștinilor, organizată zilele acestea la Budapesta, premierul Ungariei atrage atenția că Europa trebuie salvată și că singura cale prin care se salva este revenirea la valorilor sale originare, la identitatea creștină, scrie Népszava. Orbán a mai spus că Europa e cuminte pentru că o forță nevăzută închide gura și paralizează mâinile politicienilor europeni, deși, o cultură întreagă este ținta unui atac organizat și concertat.

ARS POLITICA // Sculptorul Mihály Kolodko și-a amplasat propria creație, miniatura unei căciuli tradiționale rusești (ușanca) cu o stea sovietică în frunte, în preajma monumentului sovietic din Piața Libertății din Budapesta. Inițiativa artistică nu l-a încântat prea tare pe Erik Fülöp, deputat al Mișcării „Patria Noastră” (Mi Hazánk Mozgalom), așa că a luat un baltag, a dat jos proaspăta operă a lui Kolodka și a aruncat-o în Dunăre. În comunicatul trimis publicației 160ORA, Patria Noastră precizează că un monument al invaziei sovietice, într-o piață dedicată libertății în capitala Ungariei, este și așa prea mult. De aceea, în ziua dedicată maghiarilor deportați la muncă forțată în URSS (25 noiembrie), Erik Fülöp a înlăturat statuia amplasată ilegal și a așezat-o acolo unde îi este locul.

CIFRE // Din totalul de 32.799 de prostituate care munceau legal, la sfârșitul anului trecut, în Germania, 7% sunt din Ungaria, arată un studiu recent citat de Index. Româncele formează segmentul cel mai mare, de peste 35%, urmate de fetele din Bulgaria, cu 10%. Din totalul prostituatelor înregistrate în Germania, 81% sunt din Europa și 5%, din Asia.

RETUR // La Amsterdam, a fost organizată cea de-a doua bursă de rechemare în țară a muncitorilor maghiari din domeniul construcţiilor, după ce un prim eveniment de acest gen a fost organizat la München, anunță agenția de presă maghiară MTI. În Olanda trăiesc acum aproximativ 35 000 de maghiari, din care, în jur de 3000 lucrează în construcţii. Majoritatea lor au sosit în Olanda în perioada 2008-2013, când industria construcțiilor din Ungaria se afla în recesiune.

JUSTIȚIE // Guvernul Ungariei majorează salariile judecătorilor şi procurorilor în trei tranşe: începând de la 1 ianuarie, judecătorii vor beneficia de o creştere medie a salariului cu 32%, iar procurorii, de o majorare cu 21%, în timp ce în 2021 şi în 2022, creşterile vor fi de 12%, respectiv 13%, a anunţat ministrul ungar al Justiţiei, citat de MTI.

FFW // ATV: În a doua jumătate a anului viitor, Viktor Orbán va face o nouă vizită la Moscova, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. // Népszava: Conform estimărilor făcute de economiștii Academiei de Științe a Ungariei, până în 2023, creșterea economică a țării ar putea scădea la 0%. // Nature: Un grup de fizicieni din Ungaria ar putea descoperi a cincea forță fundamentală a naturii. // Átlátszó publică o interesantă hartă interactivă a Budapestei, cu istoria orașului din Antichitate până în prezent. // Un catamaran rapid va lega Budapesta de Viena, anunță Napi.HU. // Prima victorie maghiară la o gală a Premiilor Emmy: Marina Gera a obţinut premiul la categoria „Cea mai bună actriţă”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG