Linkuri accesibilitate

Taberele din PSD se bănuiesc de trădare înaintea moțiunii de cenzură. Dăncilă a convocat o ședință de urgență


Premierul vrea să negocieze personal cu parlamentarii votul la moțiunea de cenzură.
Premierul vrea să negocieze personal cu parlamentarii votul la moțiunea de cenzură.

Pesediștii s-au certat ieri seară în Kiseleff la întâlnirea convocată de Viorica Dăncilă după înfrângerea de la votul privind data moțiunii de cenzură. În partid există suspiciuni de trădare înaintea votului de săptămâna viitoare, fiind analizat fiecare vot dat ieri.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Vioricăi Dăncilă nu i-a picat bine eșecul de ieri din Parlament, când a fost schimbată ziua în care se votează moțiunea de cenzură. Pesediștii doreau ca dezbatarea și votul să aibă loc sâmbătă, dar Opoziția a reușit să mute ziua decisivă joi, săptămâna viitorare.

Înfrângerea din Parlament a fost urmată de o ședință de urgență în Kiseleff, la câteva minute după ce Dăncilă și-a terminat conferinta de presă pe care a susținut-o la ora 20.00. Printre participanții la discuții au fost liderii de grup din Camera Deputaților și Senat, secretarul general al partidului, Florin Iordache și Marcel Ciolacu.

Dăncilă a început să le ceară socoteală tuturor, atmosfera fiind una foarte încordată, potrivit surselor citate. Premierul fusese informat anterior că nu vor fi probleme ca votul să fie sâmbătă și nu se aștepta la rezultatul din plen, când Opoziția a arătat că are mai multe voturi. Strategia fusese gândită de Florin Iordache, iar liderii de grup erau siguri că vor avea destui parlamentari în sală pentru a bloca orice tentativă a celor din Opoziție.

Pesediștii au început să se acuze între ei în primul rând pentru că nu s-au mobilizat toți oamenii, iar în al doilea rând pentru faptul că cei prezenți nu au votat toți, existând sincope printre numele grele ale partidului. Primul vizat a fost chiar liderul de grup din Senat, Radu Preda, care, deși în prezent în sală, nu a apare că a votat.

Senatorul PSD a încercat să le explice că nu este obișnuit cu sistemul de vot din Camera Deputaților, că el a băgat cartela în aparat, dar nu a apăsat destul de tare pentru a se înregistra votul.

„Cum să fie șef al grupului de la Senat unul care nu știe cum se votează? E un bou”, susține un lider social-democrat. Preda a fost vizat de atacurile mai multor colegi, care i-au transmis acestuia mesaje critice după votul din Parlament.

Liderul senatorilor și-a asumat greșeala din plen, dar i-a spus premierului că el a reușit să mobilizeze senatorii la vot și că indicația de vot a fost cea corectă.

Surse din PSD susțin că social-democrații din Camera Deputaților îl acuză pe Preda că nici măcar acest lucru nu a reușit.

„Noi avem 68 de senatori, dar au fost probleme mari la vot. De ce nu au votat Teodorovici, Stănescu, Arcaș, Andronescu, Preda, oameni care erau în sală. Cum să spui că nu ai avut cartela de vot la tine când discuția din plen a durat mai bine de jumătate de oră. Să explice de ce au lipsit oameni, de ce nu au votat”, este poziția unui deputat social-democrat.

Paul Stănescu a declarat ieri pentru Europa Liberă că nu a votat „din greșeală”. Ecaterina Andronescu le-a spus colegilor că și-a uitat cartela, deși ea a fost prezentă în sala de plen pe toată perioadă discuțiilor privind ziua în care se votează moțiunea de cenzură.

Cei din Senat, spun că problema de mobilizare a fost în Camera Deputaților, PSD având, în total, 26 de absenți. Deputatul PSD de Ialomița, Andrei Pop a decis să se abțină de la vot, deși ordinul dat de partid era altul.

Împotriva dorinței PSD au votat și Horia Nasra și Cornel Itu, care au plecat în această săptămână la ProRomânia, după ce Viorica Dăncilă a schimbat conducerea PSD Cluj.

„A fost o greșeală de strategie, ordinea de zi trebuia să fie votată rapid și nu apăreau probleme. Noi am avut majoritatea la un moment dat în sală, dar pe parcurs au venit și alți parlamentari. Au apărut și sincopele la vot ale unora și uite așa ne-am trezit că s-a schimbat data moțiunii. Nimeni nu a controlat să vadă câți suntem în momentul votului”, a afirmat un social-democrat.

Dăncilă a cerut să i se aducă toți nemulțumiții

Viorica Dăncilă le-a cerut liderilor din Parlament să discute cu fiecare parlamentar în parte înaintea moțiunii de cenzură, iar cei care pot să fie întorși să fie aduși la ea pentru negociere. Premierul și-a pierdut încrederea în puterea de negociere a celor din Parlament și vrea să se asigure că face tot ce este posibil să rămână la Palatul Victoria.

Votul pentru moțiunea de cenzură urmează să fie dat joia viitoare, pe moțiunea de cenzură existând 237 de semnături. Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG