Linkuri accesibilitate

O tânără însărcinată în 16 săptămâni a murit la mai puțin de 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău. Familia acuză malpraxis


Maria Alina Cergan avea 38 de ani și era însărcinată în 16 săptămâni. A murit în spitalul din Bacău la nici 24 de ore de la internare.
Maria Alina Cergan avea 38 de ani și era însărcinată în 16 săptămâni. A murit în spitalul din Bacău la nici 24 de ore de la internare.

O femeie a murit la Spitalul Județean Bacău după ce s-a simțit rău și a ajuns la Urgență. A fost diagnosticată cu sarcină oprită în evoluție și cu o inflamație a colecistului. A durat mai bine de 10 ore până a ajuns pe masa de operație, dar n-a supraviețuit decât câteva ore.

Parchetul, Colegiul Medicilor și spitalul încearcă acum să afle cine e de vină pentru moartea tinerei.

Familia și partenerul ei de viață reclamă malpraxis. Femeia ar fi murit cu zile, iar medicii ar fi bâjbâit în căutarea unui diagnostic, spune partenerul Mariei Alina Cergan. Când au intervenit, a fost prea târziu.

„E trist ca în 2024 să nu poți să dai un diagnostic corect. Există știință, există echipamente, dar dacă nu intervii, nu le folosești... Am adus-o pe picioarele ei, ca a doua zi să fie moartă. Sistemul medical public este în derivă. În cazul Mariei, au fost niște cârpaci”, declară pentru Europa Liberă Ovidiu Pruteanu, tatăl copilului Mariei.

De cealaltă parte, spitalul susține că medicii au făcut tot ce s-a putut, dar că a fost o evoluție fulminantă în rău a stării tinerei. A făcut de două ori stop cardiac, iar a doua oară nu a mai răspuns la resuscitare.

„Pacienta a avut o evoluție nedorită pentru nimeni”, rezumă situația dr. Aurelia Țaga, directorul medical al spitalului din Bacău.

Pe certificatul de deces, ca primă cauză este trecut șocul septic. Abia după ce rezultatul autopsiei va fi gata, se va ști cu siguranță ce anume a ucis-o pe femeia gravidă de 38 de ani.

„Copilul era cea mai mare împlinire”

Alina Maria Cergan avea 38 de ani și, de doi ani, forma un cuplu cu Ovidiu Pruteanu. Erau fericiți că, în sfârșit, după multe încercări, a rămas însărcinată după ce făcuse inseminare in vitro (FIV).

„Era cea mai mare împlinire pentru amândoi, cea mai mare realizare pe care am făcut-o împreună împreună. Pentru noi era un lucru foarte mult dorit”, povestește Ovidiu Pruteanu.

Maria Alina Cergan și Ovidiu Pruteanu formau un cuplu din 2022. Sarcina Mariei era un vis împlinit pentru amândoi.
Maria Alina Cergan și Ovidiu Pruteanu formau un cuplu din 2022. Sarcina Mariei era un vis împlinit pentru amândoi.

Pe 13 martie, tânara a mers la un control de rutină, la medicul ginecolog care o supraveghea. Totul era bine, sarcina era în 16 săptămâni și evolua normal, spune partenerul ei.

O zi mai târziu, însă, femeia s-a simțit rău, avea crampe abdominale. A cerut sfatul ginecologului. I-a fost indicat un tratament și a fost îndrumată spre spital în cazul în care starea de sănătate nu se îmbunătățește.

Pe 15 martie, puțin după ora 6:30 dimineața, Alina Maria Cergan a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău. Vomitase de mai multe ori, spune partenerul acesteia, și avea dureri abdominale puternice.

La 7:35 era deja internată și, puțin după ora 8:00, a venit și prima veste. Sarcina tinerei era oprită din evoluție, copilul murise.

„A rămas internată la noi, a fost examinată și de medicul ATI (Anestezie Terapie Intensivă), pentru că medicul ginecolog a vrut să se asigure că această febră este de altă cauză decât cea ginecologică – examenul ginecologic nu punea probleme în afară de faptul că era o sarcină oprită în evoluție”, spune dr. Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean Bacău, pentru Europa Liberă.

„Le-am mulțumit doctorilor. Chirurgul a fost șocat”

Starea femeii s-a agravat de la o oră la alta. Partenerul ei, Ovidiu Pruteanu, povestește că, la ora 14:30, când a ajuns înapoi la spital, o asistentă i-a dat o listă de medicamente care trebuia cumpărată.

„După două-trei ore, starea pacientei s-a agravat și medicii au făcut comisie cu trei doctori, doi ginecologi și un medic ATI și au examinat din nou pacienta”, spune directorul medical al spitalului.

La ecografie, medicii au găsit lichid în abdomenul tinerei și au decis să intervină chirurgical.

În jurul orei 16:00, la peste opt ore de la internare, Ana Maria a fost transferată la secția de Chirurgie.

Dr. Țaga spune că medicul ginecolog de gardă a cerut sfatul unui profesor de la Iași pentru conduita terapeutică. „Lichidul provenea, cel mai probabul de la un colectist inflamat”, explică dr. Aurelia Țaga, pentru Europa Liberă.

În final, avortul a fost spontan, iar medicii au intervenit doar pentru a extirpa laparoscopic colecistul.

Operația s-a terminat la 20:40, iar medicii i-au transmis lui Ovidiu Pruteanu că femeia e în stare gravă, dar că va mai putea avea copii.

Bărbatul le-a mulțumit și povestește că medicul chirurg a fost șocat de cuvintele lui.

La ora 7:30, pe 16 martie, Ovidiu Pruteanu a primit un telefon de la spital. Maria Alina Cergan murise de o jumătate de oră.

„La ora 2:00, adică în noaptea de 15 spre 16 martie, s-a instalat primul stop cardiorespirator, care a fost resuscitat și a răspuns la manevre. Spre dimineață s-a instalat al doilea stop cardio-respirator, care de data aceasta n-a mai răspuns la manevrele de resuscitare și a fost declarat decesul. Cam asta este”, spune directoarea medicală a Spitalului din Bacău, pentru Europa Liberă.

Maria Alina Cergan a așteptat mai bine de 10 ore ca medicii să intre în sala de operații și să încerce să-i salveze viața. A făcut două stopuri cardiace la câteva ore după intervenția chirugicală.
Maria Alina Cergan a așteptat mai bine de 10 ore ca medicii să intre în sala de operații și să încerce să-i salveze viața. A făcut două stopuri cardiace la câteva ore după intervenția chirugicală.

Anchete peste anchete

Familia Mariei Alina Cergan și Ovidiu Pruteanu au depus plângere la Colegiul Medicilor, la Direcția de Sănătate Publică și la Poliție.

„Am deschis o anchetă imediat ce spitalul ne-a anunțat de decesul tinerei”, spune Cristina Străchinaru, purtător de cuvânt DSP Bacău, pentru Europa Liberă.

În plus, instituția a primit și o sesizare, de la familie, pentru Comisia de Malpraxis. „Drept urmare și Comisia de Malpraxis a demarat procedurile de analiză a cazului și va emite la final o decizie prin care stabilește dacă în cauză a fost sau nu malpraxis”, mai adaugă ea.

Și poliția face o anchetă pentru că decesul tinerei s-a produs la mai puțin de 24 de ore de la internare. La fel și spitalul.

„Cercetările au fost preluate de polițiști sub aspectul săvârșirii de ucidere din culpă”, spune, pentru Europa Liberă, agent șef adjunct Gabriel Dumitrache de la Inspectoratul Județean de Poliție Bacău.

Europa Liberă a contactat cabinetul de ginecologie la care mergea Maria pentru controalele periodice și a încercat să stea de vorbă cu medicul curant. Ni s-a spus că vom fi contactați.

Abia după autopsie se va ști exact care a fost cauza care a dus la evoluția fulminantă a stăriii Mariei Alina Cergan și la moartea ei. Analiza ar putea dura, însă, de la câteva săptămâni la câteva luni, spune Ovidiu Pruteanu.

„Directorul medical mi-a comunicat ca să pastrez bonul aferent medicamentelor și să îl predau pentru decontare. I-am comunicat faptul că vreau sa decontez viața Mariei, nu prin bonuri fiscale, ci prin excluderea din sistem a medicilor incompetenți, respectiv a persoanelor din managementul spitalului care nu și-au îndeplinit atribuțiile conform fișei postului”, scrie, în plângerea depusă la Direcția de Sănătate Publică Bacău, de partenerul femeii.

Un alt caz medical care a șocat comunitatea a avut loc anul trecut, la Botoșani. Atunci, pe 18 august 2023, Alexandra Ivanov a murit la Maternitatea din Botoșani.

Femeia de 25 de ani era însărcinată în 13 săptămâni și avea alți trei copii. A ajuns la spital cu dureri de nesuportat în zona abdominală.

Medicii care ar fi trebuit să îi salveze viața nu se aflau în spital. Cazul Alexandrei a declanșat proteste în stadă și mișcarea „Nu am aer”, despre care Europa Liberă a scris aici:

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG