Linkuri accesibilitate

Ucraina: Rusia a pierdut probabil jumătate din tancurile sale grele. Lupta pentru Bahmut continuă


Ucrainenii au respins vineri majoritatea rachetelor rusești care au traversat țara.

Jumătate din tancurile grele ale Rusiei au fost probabil distruse sau capturate de Ucraina, a declarat vineri un oficial al Pentagonului, informează AFP.

Informația a fost dată de Celeste Wallander, secretar adjunct pentru afacerile de securitate internaţională în cadrul Departamentul Apărării, la un eveniment online al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.

Această estimare a Celestei Wallander, care nu a oferit o cifră exactă pentru pierderile de tancuri de către armata rusă de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022, vine în timp ce Kievul se pregăteşte să primească tancuri grele de la aliaţii săi occidentali.

De asemenea, Ministerului britanic al Apărării arată că trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eşuat asupra oraşului Vuhledar din estul Ucrainei. Însă, britanicii confirmă un avans rapid al rușilor la nord de Bahmut, conform Reuters.

În apropierea oraşului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecţie strategică între liniile frontului de est şi de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse îşi continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei.

„Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat", afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic despre evoluţia războiului.

În privința tancurilor, Regatul Unit a indicat că tancurile sale Challenger 2 vor fi dislocate în Ucraina în luna martie, în timp ce Germania şi aliaţii săi plănuiesc să trimită tancuri Leopard 2 la Kiev până în aprilie.Washingtonul a promis, de asemenea, 31 de tancuri Abrams, dar sosirea lor în Ucraina va dura ceva mai mult timp.

Rachetele rusești au lovit vineri instalațiile electrice din toată Ucraina. Asta în timp ce președintele Volodimir Zelenski se întorcea dintr-un tur al capitalelor occidentale.

Zelenski le-a spus ucrainenilor că a obţinut „acorduri foarte importante” şi a primit „semnale bune” în ceea ce priveşte „noile opţiuni de apărare” pe care le are Ucraina, dar în legătură cu avioanele de luptă a recunoscut că „mai este de lucru” până a le putea obţine.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG