Linkuri accesibilitate

Trenurile care ucid. Falimentul căii ferate


Trenurile care ucid. Falimentul căii ferate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00

În ultimii 12 ani, CFR Călători, compania de stat care asigură peste 80% din traficul de călători pe calea ferată, nu a avut buget de investiții. De fapt, în ultimii 18 ani a fost cumpărată o singură locomotivă nouă.

Cele mai multe locomotive încă în circulație sunt de dinainte de 1989. Din cele peste 1.100 de locomotive ale companiei de stat, doar 40% mai funcționează în condiții acceptabile.

Mizeria și întârzierile frecvente și mari au făcut ca tot mai puțini călători să meargă cu trenul, ceea ce a creat un cerc vicios. Bani nu vin nici de la stat, nici din activitatea comercială.

În timp ce România își ucide încet-încet acest mijloc de transport, întreaga lume investește în căile ferate și în trenuri mai mult decât în autostrăzi. Pentru că sunt considerate un mijloc de transport mult mai puțin poluant.

În România, toaletele insalubre, scaunele îmbâcsite, geamurile murdare, prizele defecte și viteza de melc pălesc, de la an la an, în fața tragediilor din ce în ce mai dese de pe calea ferată. Neglijența de decenii începe să facă victime.

XS
SM
MD
LG