Decizia nu este definitivă și poate fi atacă cu apel de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Afaceristul Petru Berteanu, acuzat de complicitate la luare de mită, a fost și el achitat.
Instanța a dispus ridicarea măsurii sechestrului asigurator asupra imobilelor ambilor inculpați.
În martie 2021, când procurorii anticorupție au trimis dosarul la instanță, au dispus sechestru asigurator pe bunurile imobile ale lui Tăriceanu de 800.000 de dolari, echivalentul al sumei de 3.204.640 lei de la acea vreme.
Procurorii l-au acuzat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu că ar fi primit aproximativ 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.
În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la contractul Microsoft pentru licențe derulat în 2004 cu Guvernul României.
Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.
În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două Hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH și a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.
Fujitsu Siemens Computers primea calitatea de unic distribuitor pentru aceste produse.
Procurorii spun în rechizitoriul trimis instanței că, în anul 2007, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu ar fi pretins și ar fi primit în 2008 de la reprezentanții companiei austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari.
Banii nu au fost înmânați ca atare ci sub forma plății unor servicii de consultanță pentru ca Tăriceanu, pe atunci premier al României, să se asigure de adoptarea unor hotărîri de guvern favorabile companiei: HG 199/2008, HG 634/2008, HG 1193/2008 și HG 1451/2008.
Procurorii spun că Tăriceanu ar fi cerut banii în perioada aprilie - mai 2007 prin intermediul unui om de afaceri, fără să-i dea numele acestuia.
Petru Berteanu a fost și el trimis în judecată în 2019 pentru complicitate la luare de mită, pentru că ar fi cerut în numele premierului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la contractul derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern.
În 2008, Tăriceanu ar fi primit o tranșă de 500.000 de dolari pe 7 noiembrie, iar pe 25 noiembrie 300.000 de dolari.
Procurorii spun că suma totală de 800.000 de dolari ar fi fost comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece prin intermediul unor companii offshore și că ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță.