Linkuri accesibilitate

Politico: Țările UE aruncă vaccinuri anti-Covid de 4 mld. de euro. România ar fi risipit peste 36% din vaccinurile primite


Țările UE au achiziționat 1,5 miliarde de vaccinuri împotriva COVID-19, dar zeci de milioane dintre acestea au rămas nefolosite.
Țările UE au achiziționat 1,5 miliarde de vaccinuri împotriva COVID-19, dar zeci de milioane dintre acestea au rămas nefolosite.

O analiză Politico arată că peste 200 de milioane de vaccinuri anti-Covid cumpărate de țările UE au fost aruncate. Valoarea estimată a dozelor nefolosite este de cel puțin 4 miliarde de Euro.

În fruntea clasamentului țărilor care au aruncat vaccinurile nefolosite se află Estonia, urmată îndeaproape de Germania. Calculele Politico, bazate pe datele disponibile, arată că țările Uniunii Europene au eliminat în medie 0,7 vaccinuri pentru cetățean.

Politico precizează că cifrele prezentate se bazează pe cifre din 19 țări, în condițiile în care guvernele din Franța, Polonia, Cehia, Ungaria Grecia și Letonia nu au dorit să dezvăluie cantitatea de vaccinuri care au ajuns la gunoi. De asemenea, pentru Spania, Irlanda și Suedia, analiza a folosit date publicate în presă.

În clasamentul numărului de vaccinuri comandate, România se află pe locul cinci. România este a șasea țară din UE în funcție de numărul populației.

Multe dintre vaccinuri au fost cumpărate la apogeul pandemiei în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să gestioneze un număr limitat de doze. În acea perioadă de agitație, UE a încheiat cel mai mare contract al său pentru achiziționarea a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Acordul UE a fost lăudat la acea vreme. Dar atât dimensiunea, cât și calendarul acordului s-au dovedit problematice.

Țările au fost obligate să cumpere doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat, scrie Politico, în timp ce eforturile de a dona vaccinuri în exces țărilor terțe au fost zădărnicite de scăderea cererii și de probleme organizatorice.

România a aruncat peste 36% din vaccinurile primite.

Politico precizează că Polonia și Ungaria au încetat să accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplată.

În România, procurorii au început urmărirea penală a fostului premier și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au provocat daune de peste 1 miliard de euro statului.

Între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri până cel puțin în 2027.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG