Linkuri accesibilitate

Universitățile nu au voie să modifice taxele în timpul anului școlar și trebuie să comunice din timp studenților orice schimbare


Universitățile din România trebuie să comunice taxele studenților atunci când publică și oferta educațională pentru anul universitar.
Universitățile din România trebuie să comunice taxele studenților atunci când publică și oferta educațională pentru anul universitar.

Universitățile românești nu au voie să mărească taxele pentru locurile la buget în timpul anului universitar, potrivit unui proiect de lege promulgat luni de președintele Klaus Iohannis.

Legea învățământului universitar - adoptată inițial în septembrie 2023 - prevedea că universitățile au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor și au obligația să le comunice tuturor celor interesați, inclusiv pe site-ul instituției de învățământ superior. Până acum, universitățile puteau crește taxele cu maximum rata inflației pentru aceeași promoție de studenți.

Luni, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea stabilirii taxelor școlare: cuantumul taxelor de şcolarizare trebuie să fie comunicat viitorilor candidaţi din timp, iar taxele de studii nu vor putea fi modificate de universități pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, şi cu taxă.

Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de consiliul de administraţie, aprobat de senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede legea.

Pe 20 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul, iar Senatul l-a adoptat pe 18 martie, ca for decizional.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG