Linkuri accesibilitate

Tensiuni militare între China și India după o dispută la graniță


Militari indieni la granița cu China

Tensiunile la granița disputată între China și India cresc după ce autoritățile de la Beijing au acuzat soldații indieni că au tras focuri de armă „provocatoare" la soldații aflați în patrulare după ce au trecut frontiera disputată din regiunea montană Shenpao din Himalaya.

Armata chineză afirmă că este „forțată să ia contramăsuri", dar fără a menționa care vor fi ele, scrie BBC.

India a respins acuzațiile și acuză, la rândul ei, soldații chinezi că au tras focuri de armă în aer în momentul în care trupele s-au întâlnit în regiunea montană Ladakh.

Dacă acuzațiile privind folosirea armelor sunt adevărate, ar reprezinta primul incident de acest fel din ultimii 45 de ani.

Un acord semnat în 1996 de cele două state interzice folosirea de arme și explozibili în zona de frontieră cunoscută ca Linia de Control Actual.

Măsura Indiei „a încălcat grav acordurile conexe încheiate de ambele părţi, a stârnit tensiuni în regiune ... şi are o natură foarte ticăloasă", a spus colonelul senior Zhang Shuili, purtător de cuvânt al Poporului Armata de Eliberare. Purtătorul de cuvânt al PLA a cerut, de asemenea, părţii indiene „să oprească imediat mişcările periculoase, să retragă personalul care a traversat LAC ... şi să pedepsească personalul care a tras focul provocator”.

În replică, India a răspuns printr-un comunicat în care spune că armata este „angrenată în menținerea păcii", adăugând și că este „determinată să protejeze integritatea națională și suveranitatea cu orice cost".

Relații dintre cei doi vecini s-au deteriorat puternic în ultimele luni.

Tensiunile au crescut începând cu luna iunie când 20 de soldați indieni au fost uciși într-o confruntare violentă cu forțele chineze. Presa locală a raportat că militarii au fost „bătuți până au murit".

În august, India a acuzat China de provocarea unor tensiuni militare la graniță de două ori într-o singură săptămână. Ambele acuzații au fost respinse de China care a declarat că India poartă vina ambelor confruntări.

Cele două state au purtat un război în 1962, când India a suferit o înfrângere considerată umilitoare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG