Linkuri accesibilitate

Tensiunile la PNL amână ședința conducerii liberale


Rareș Bogdan a contrariat mai multe voci din PNL

Numirea șefilor de filiale de sector la București s-a amânat, după ce Rareș Bogdan a intrat în conflict deschis cu un grup de consilieri din jurul lui Ludovic Orban. Săptămâna viitoare se reia discuția privind nominalizările de la București.

Rareș Bogdan a fost criticat de colegii săi de partid pentru că a apărut la Antena 3 și a atacat USR+ și pe Dacian Cioloș, liderul Renew Europe în PE, la unison cu reprezentanta PSD, Carmen Avram. Surse din partid spun că lejeritatea cu care fostul jurnalist invocă o relație directă cu președintele Klaus Iohannis a deranjat în PNL, lăsând impresia că ar avea un statut privilegiat, în detrimentul lui Ludovic Orban.

Rareș Bogdan, la rândul său, a criticat faptul că unii dintre colaboratorii apropiați ai lui Ludovic Orban l-ar instiga pe președintele liberalilor împotriva jurnalistului, care este șeful delegației române în cadrul grupului PPE din Parlamentul European.

Potrivit informațiilor Europei Libere, există o înțelegere în cadrul PNL ca, până după alegerile prezidențiale, să nu aibă loc dispute la scenă deschisă privind supremația în partid. Numai că înlocuirea conducerii de la filiala București a încins atmosfera. Ludovic Orban a propulsat-o recent pe una dintre colaboratoarele sale, Violeta Alexandru, la conducerii PNL București, după ce Rareș Bogdan își exprimase interesul pentru funcție. Neînțelegerea dintre cei doi pare să fi pornit de la faptul că Bogdan a cerut ca preluarea organizației de la Capitală să coincidă cu dreptul său de a-și alege președinții de la sectoare. Aceleași surse susțin că Orban nu a fost de acord. La întâlnirea programată luni, Ludovic Orban urma să anunțe o listă de șase potențiali șefi ale filialelor liberale de sector. Mediafax a scris că ar fi vorba despre avocatul Cristian Băcanu, Sebastian Burduja, cel al cărui partid PACT a fuzionat cu PNL, Antonel Tănase, liberalul care coordonează comisia de specialitate a PNL pe infrastructura de transport, sau Tănase Stamule. Ciprian Ciucu a declarat, pentru Europa Liberă, că și numele său este luat în calcul, iar activitatea sa ar fi evaluată în vederea nominalizării la șefia PNL sector VI, însă nu a apucat să discute cu Ludovic Orban.

Rareș Bogdan și-a asumat un discurs care indică intenția de a avea un rol mai important în PNL decât pe cel pe care îl are acum, șef de delegație la PNL. Mai multe voci din partid spun că Orban își caută „armată” în interiorul partidului și ar intenționa să candideze la președinția PNL, punându-l pe Ludovic Orban în situație defensivă.

Ambii au legături apropiate cu președintele Iohannis, iar un potențial conflict pentru putere în PNL în timpul campaniei pentru prezidențiale ar putea afecta mobilizarea electoratului actulului președinte.

Filiala București a PNL are probleme încă de la alegerile din 2016, când a înregistrat un scor slab, în vreme ce ultimul val de alegeri a arătat că bucureștenii se îndreaptă mai degrabă către USR decât spre PNL, pe fondul căderii PSD, partidul care deține toate funcțiile-cheie în administrația Capitalei.

La alegerile prezidențiale, este foarte probabil ca reprezentantul USR+ să se întâlnească în turul al doilea cu președintele în funcție, Klaus Iohannis. Or, în aceste condiții, este important pentru fiecare dintre partide să-și adjudece electoratul urban.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG