Linkuri accesibilitate

Tentativa de asasinat asupra unui jurnalist timișorean lovește politic


Jurnalistul Dragoș Boța, împotriva căruia a existat o tentativă de omor
Jurnalistul Dragoș Boța, împotriva căruia a existat o tentativă de omor

Zilele trecute Serviciul Teritorial Timișoara al DIICOT anunța începerea urmăririi penale împotriva a doi suspecți, Boncu Lucian Adrian și Rafa Bogdan, care ar fi pus la cale asasinarea jurnalistului  Dragoș Boța de la Pressalert.

Faptele s-au petrecut în septembrie 2019 când Boncu, șef al unei grupări infracționale de trafic de cocaină, i-a cerut „subordonatului” Nicolae Gavrilă să folosească un pistol artizanal de calibru 7,35 mm pentru a-l ucide pe jurnalist, în schimbul unei recompense.

Tentativa a eșuat, fiindcă Gavrilă și însoțitorii săi, M.R.C. și M.E.C., au ezitat la vederea unui autoturism parcat în fața locuinței jurnalistului, temându-se că e al Poliției. Complotul a reieșit dintr-un dosar de trafic și consum de droguri instrumentat de DIICOT- Structura Centrală, iar prin ordonanța emisă în 23 aprilie a.c. s-a dispusînceperea urmăririi penale faţă de suspecţii Boncu și Rafa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni de omor şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor”.

Ce arată rechizitoriul

Complotul s-a pus la cale la un restaurant din zona periurbană a Timișoarei, unde Boncu, cap recunoscut al grupării, i-a cerut lui Gavrilă să îl lichideze pe Dragoș Boța drept răzbunare pentru articolele compromițătoare scrise de acesta la adresa suspectului B.L.A.”

Pistolul care fusese achiziționat de interlopi
Pistolul care fusese achiziționat de interlopi

Pistolul de fabricație turcească, neînregistrat, a fost plimbat de Rafa Bogdan la Caransebeș și predat lui Gavrilă, care a venit la Timișoara, însă s-a speriat și s-a retras din acțiune. Rechizitoriul confirmă ceea ce presa locală, în special Pressalert, a scris repetat: că Boncu ar fi un interlop, șef al unei grupări de crimă organizată.„S-a reținut faptul că, în intervalul 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaje, reglări de conturi, extorcări). Protecția activităților infracționale era asigurată de suspectul B.L.A., un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara”, se arată în rechizitoriu. Deocamdată, cercetările îi vizează numai pe Boncu și Rafa, încă nu s-a comunicat ce măsuri au fost luate împotriva lui Gavrilă și a însoțitorilor săi.

Cercetările se anunță lente, împiedicate de criza COVID-19 care a încetinit totul, prioritate fiind mai degrabă dosarul drogurilor. Dealtfel, nici cazul incendierii autoturismului Opel aparținând aceluiași jurnalist, în iunie 2018, nu a fost elucidat până acum.

Lucian Boncu își asumă că este „interlop”

Deși furios că Boța l-a numit „interlop” și „infractor” în articolele sale și l-a dat în judecată în dosarul 14523/325/2018 pentru daune morale, proces pe care l-a pierdut definitiv, Lucian Boncu a admis că e interlop într-o controversă amenințătoare cu jurnalistul, dar pretinde că nu incendiază mașini, ci are treabă „cu oamenii”.

Lucian Boncu
Lucian Boncu

Consumator de droguri el însuși, Boncu își folosea locuința pentru chiolhanuri cu traficanți și cu amatori de drog, parte dintre aceștia fiind acum judecați în mai multe dosare. Exact ca în filme, mulți dintre interlopii grupării aveau porecle ca Jack, Bibi, Coco,Tarzan, Becali, Goran etc. Tot ca în filme, infractorii erau protejați de polițiști corupți, care îi avertizau când se apropia de ei vreo anchetă.

Ofițerul Ilin Dragan de la IPJ Timiș se afla frecvent în anturajul acestora și i-a anunțat că se fac investigații.„Pe parcursul cercetărilor, după audierea în calitate de martor, I.D. a devoalat către persoanele cercetate faptul că la D.I.I.C.O.T. se fac investigații referitoare la evenimentul din data de 10.09.2019, lucru care a dus la periclitarea și îngreunarea anchetei și a permis persoanelor cercetate să ia măsuri în vederea contracarării anchetei și influențării celorlalte persoane audiate în cauză, aspecte în raport de care numitul I.D. este în prezent cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de compromitere a intereselor justiției, prev. de art.277 alin.3 C.p.”, subliniază procurorii DIICOT.

Alți polițiști aflați de partea greșită a baricadei infracționale sunt Alin Berinde, zis Ciuchi, din poliția locală, și Hașu Gabriel Bebe, fost polițist de frontieră, cercetat sub control judiciar în dosarul „Moravița 1”.

Jurnalistul Ionel Stoica publica în octombrie 2019 o anchetă privind operațiunea de capturare a traficanților din Timișoara. Conform Ziare.com, Boncu participase la „un congres” al interlopilor din țară, la care au luat parte mai muți șefi de clan: Corduneanu de la Iași, Iovănuț de la Arad, Tâmplaru de la Sibiu ș.a. În aprilie 2019 a fost reținut sârbul Dumitru Milorad Mladenovici, zis „Bosanaț” și Novac Radu Alin, zis „Jack”. Din interceptarea acestora în timpul detenției, s-a ajuns la Boncu, Oiță, Gheța, Gavrilă, Marcov, Smeu și alții, surprinși comandând și consumând droguri. Protejați de oamenii lor din poliție, aceștia au devenit neglijenți, iar probele cu urme de cocaină și instrumente de prizat au fost ușor de obținut ca probe, de către polițiști.Obiectele identificate au fost înaintate pentru analiză prin RCTS nr.3908205/02.10.2019, concluzionându-se că acestea conțin cocaină... Pungile aruncate au fost ridicate de organele de poliție, în interiorul lor fiind depistate mai multe ustensile specifice consumului de cocaină (a se vedea procesul-verbal și planșa fotografică aferentă). Pe ustensilele depistate s-a pus în evidență cocaina, au explicat anchetatorii. După câteva zeci de percheziții efectuate octombrie 2019, rețeaua a fost destructurată și s-au făcut arestări.

Ce fac instanțele

Pe rolul instanțelor timișorene figurează zeci de dosare în care Boncu și gruparea sa sunt judecați pentru diverse „fapte de arme”: la Tribunal dosarele 140/30/2020 pentru constituirea unui grup infracțional organizat (art.367 C.P), 632/30/2020, pentru lipsire de libertate în mod ilegal (art.205 C.P.), precum și numeroase procese de verificare, schimbare, înlocuire a măsurilor preventive.

La judecătorie s-au înregistrat în 2017 acțiuni pentru amenințare, lovire și alte violențe, iar cel mai recent este Dosarul 2921/325/2020, pentru ucidere din culpă. Drogat, Lucian Boncu a lovit cu mașina o femeie care a decedat la spital. Dealtfel, în 23 aprilie 2020, instanța superioară a înlocuit măsura de control judiciar cu arest preventiv pentru 30 de zile. Deși a scandalizat opinia publică, Tribunalul Timiș a considerat inițial că Boncu și alți câțiva din grupare nu sunt periculoși și i-a lăsat acasă, sub control judiciar. Curtea de Apel a decis în 27 aprilie că atât Lucian Boncu, cât și Deian Miloșev, deși aflați sub interdicția de a lua legătura, au vorbit și au promis răzbunare celor care au trădat. Măsura controlului judiciar a fost schimbată în arest preventiv pentru 30 de zile. Hotărâre definitivă.

Interesant de urmărit ce se adaugă pe Facebook și pe forumuri la acest tablou al rețelelor mafiote. În primul rând, fotografiile indică opulență greu de explicat prin activități legale: mașini scumpe, restaurante de lux, mese bogate. Unii care par să fi avut de-a face cu inculpații presupun că Nicolae Gavrilă sau Alin Huc, fost Oiță, au sifonat informații către DIICOT pentru a-și scăpa pielea. Pe ei sau pe alții îi așteaptă zile grele.

Ce spune jurnalistul Dragoș Boța

Boța, autorul unui număr mare de dezvăluiri din mediul interlopilor atât în publicația proprie, cât și la Antena 3, cu care colaborează, spune că se aștepta la răzbunări, însă nu chiar la asasinat. Jurnaliștii din presa locală timișoreană știu că Boța are surse bune la DIICOT, unii îl bănuiesc chiar de reciprocitate.

Pressalert publică frecvent stenograme ale unor convorbiri pe care nu au cum să le înregistreze jurnaliștii. De fiecare dată când apar acțiuni noi legate de interlopi, publicația reamintește o legătură pe care jurnalistul o făcuse într-un articol din mai 2018 între administrația locală și mafioții lui Boncu. Pivotul acestei legături era Ioan Nasleu, pe atunci consilierul primarului Robu, ulterior director general la Direcția Piețe S.A., pozat la chefuri cu Boncu și anturajul acestuia, iar ulterior înregistrat video la un club unde se dădeau dedicații pentru pentru frații lui, pentru armata lui, pentru Luci Boncu, pentru Alin Oiță, pentru Barbu, Sașa, pentru Daniel Gheța, toată brigada”.

Ioan Nasleu and Nicolae Robu
Ioan Nasleu and Nicolae Robu

Articolele publicate între mai 2018 și februarie 2020, având caracterul unei campanii de presă, au avut darul de a-l înfuria pe primar, care a pus la îndoială chiar și incendierea autoturismului.„Poate și-a incendiat-o singur, să se victimizeze”, declara atunci, convins că jurnalistul e simpatizant PSD. Pentru Radio Europa Liberă, Dragoș Boța a precizat că a fost chemat ca martor la DIICOT, dar, pentru că e o anchetă în curs, nu poate dezvălui public ce a declarat.

Faptul că jurnalistul nu a publicat nimic până la comunicatul oficial venit în 23 aprilie 2020, deși se știa de la începutul anului că se investighează cazul tentativei de omor, e justificat:„Dacă spuneam ceva, lumea ar fi zis că sunt nebun, că vreau să mă bag în seamă”.

Conflictul cu primarul a degenerat într-o hărțuială continuă la conferințele de presă unde Boța îl provoacă pe Nicolae Robu, iar acesta îl insultă sau refuză să îi răspundă, considerând că nu este jurnalist. De când totul se petrece online, redactorul-șef Pressalert a fost scos din grupul de WhatsApp destinat dialogului săptămânal cu administrația locală. De când scrie despre lumea interlopă, Dragoș Boța și-a construit o imagine dramatică despre oraș, considerat captiv în mâna mafiei, un fel de „Mică Sicilie”.

Ce spune Ioan Nasleu

Întrebat de Radio Europa liberă cum justifică prezența sa în anturajul interlopilor, Nasleu a precizat că practică arte marțiale:„Am organizat gale K1. Îi cunosc de 25 de ani pe oamenii ăștia de la Clubul de box CFR. La box nu vin balerine”. Pentru că a primit „cartonașul galben” de la primar, care i-a acordat încredere, l-a apărat și l-a avansat ca director general la Piețe S.A., Ioan Nasleu afirmă că a încetat să se vadă cu aceștia, deși este greu să refuzi invitații la zile de naștere, nunți și botezuri.

Tricou electoral în campania lui Ioan Nasleu
Tricou electoral în campania lui Ioan Nasleu

Fotografiile de pe Facebook folosite de presă ca dovadă a implicării sale cu interlopii erau de la astfel de evenimente. Filmat în fața tribunalului în ziua când a fost chemat să dea o declarație de martor în cazul unei încăierări de la clubul Fratelli, în care erau implicați aceiași indivizi, Nasleu, foarte iritat, îi amintea jurnalistului Dragoș Boța că în trecut umbla „cu cagulă” dorind să se încadreze în poliție, unde însă nu a fost primit.

În legătură cu tentativa de asasinat, Ioan Nasleu nu a dorit să se pronunțe, el fiind împotriva oricăror violențe. Pentru a-și apăra imaginea, actualul director le-a intentat procese atât lui Dragoș Boța în sensul apărării drepturilor nepatrimoniale (Dosar 5409/30/2019), suspendat în starea de urgență, cât și o acțiune în constatare lui Ino Ardelean, Iulia Avram ș.a. de la DeBanat.ro, la Tribunalul Timiș (Dosar3828/30/2018), unde cerea despăgubiri morale de 100.000 Euro. Acest proces s-a încheiat în favoarea jurnaliștilor.

Biografia publicată pe site-ul primăriei, lacunară, arată că Ioan Nasleu a lucrat șase ani în SRI, de unde a plecat prin demisie, a fost angajat la firme italiene și la Bega.S.A., firma fraților Cristescu, a fost consilier județean și senator PRM, apoi subsecretar de stat la ANRP. În 2008 a intenționat să candideze pentru șefia Consiliului Județean. Un tricou de campanie îl definea ca „Ionuț Nasleu: bănățean, heterosexual, ortodox, naționalist, posesor de armă, alb”. S-a lipit de PNL și de președintele zonal al acestuia în 2016. Într-o interceptare publicată de Pressalert, Boncu îl amenința în absență pe „fraier” că îl face „de panaramă”, că prea se crede tare cu PNL-ul. Acum prezența sa în primărie reprezintă o vulnerabilitate pentru candidatura din toamnă a actualului primar.

Ce spune primarul Nicolae Robu

„Timișoara nu e Mica Sicilie. Autoritățile au controlul”, susține primarul Timișoarei într-o convorbire telefonică pentru Radio Europa liberă. Aceasta este afirmația care îl doare cel mai mult. A spus tuturor ziariștilor care l-au întrebat că nu poate accepta ca orașul de pe Bega, un loc civilizat și sigur, să fie descris ca un oraș al mafiei. Pe Nasleu continuă să îl apere fiindcă face treabă bună, a rezolvat multe lăsate de antecesori, însă îl are sub observație: „Cum calcă pe alături, cum primește cartonașul roșu”.

Ar fi o greșeală să îi frecventeze din nou pe interlopi - dealtfel acum majoritatea e după gratii - are de ales între a rămâne în administrația locală sau a pleca. Nasleu a mai călcat pe bec când, din dorința de a-l cuceri pe Nicolae Robu, i-a făcut surpriza unor manele dedicate la inaugurarea târgului tradițional în Piața Traian. Nici acuzațiile aduse de Pressalert că ar fi angajat-o directoare la Direcția Creșe pe soția unui personaj din anturajul lui Boncu, apoi chiar pe concubina acestuia, nu ar fi juste:„Eu nu i-am cunoscut pe niciunul, iar la Creșe nu vrea să vină nimeni, fiindcă e greu. Am schimbat-o din funcție pe doama aceea înainte de a se fi scris ceva”, ne-a declarat primarul.

Despre tentativa de asasinat, spune că e de partea justiției, că organele abilitate trebuie să își facă datoria, să fie pedepsiți vinovații. Nicolae Robu e conștient că există un cost electoral al tuturor acestor conexiuni pe care presa locală insistă să le releve. Un potențial contracandidat, Dominic Samuel Fritz, de la Uniunea Salvați România, a folosit prilejul, cerând demiterea lui Ioan Nasleu. „Orice atentat asupra unui jurnalist incomod nu este doar un atac împotriva unui individ, ci atacă întregul fundament de valori al unei societăți sănătoase: libertatea, adevărul, transparența. Nu contează dacă ne place sau nu de jurnalistul respectiv. Noi toți suntem atacați. Nu există civilizație, nu există democrație dacă presa nu este liberă”, a postat acesta pe Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG