Linkuri accesibilitate

Teodor Meleșcanu s-a ales cu plângere penală de la liberali pentru haosul votului din diaspora. PNL: e faptă cu premeditare


Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României
Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României

Împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost depus un denunț penal la Parchetul General, au anunțat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, și senatorul Viorel Badea, președintele liberal pentru diaspora, cel care a făcut denunțul.

Meleșcanu trebuie să răspundă penal pentru ceea ce a făcut, a susținut Dancă într-o cinferință de presă, toate dovezile indicând că este vorba de o faptă cu intenție.

”Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai este incalificabil şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârşită de acesta şi de toţi cei cu responsabilităţi în organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate, fapta cu premeditare de împiedicare a dreptului de vot a cetăţenilor români. În denunţul penal depus astăzi la Parchetul General sunt evidenţiate aceste fapte care demonstrează intenţia şi probele în susţinerea acestei acuzaţii. (...)Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică arată o ură a PSD şi ALDE, care, ştiind că nu vor obţine niciun folos în urma votului exprimat de cetăţenii români din străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot", a precizat Dancă.

În săptămâna care a trecut de la alegerile europene, mulți români din străinătate au reclamat la ambasade și consulate faptul că au fost împiedicați să voteze. PNL i-a invitat pe toţi cetăţenii lezaţi să îi trimită sesizările lor pentru a le acorda asistenţă juridică.

Pe 26 mai, în mai toate capitalele și marile orașe europene s-au format cozi imense în fața secțiior de vot, mii de români neajungând să voteze, deși au stat la cozi ore în șir. Biroul Electoral Central a refuzat să prelungească programul de votare peste ora 21.00, deși au existat nenumărate cereri în acest sens.

S-a repetat ceea ce s-a petrecut în 2014, la alegerile prezidențiale. După închiderea urnelor au avut loc proteste ale celor nemultumiți că nu au ajuns să voteze. Ca și atunci, a răsunat strigătul ”Vrem să votăm”, imaginile făcând înconjurul Europei.

Teodor Meleșcanu a refuzat să-și dea demisia, acuzând, în prima fază, ambasadorii care au transmis datele către minister, și românii care s-au înghesuit să voteze doar la anumite secții.

Nici după ce președintele Iohannis a cerut demiterea sa, Meleșcanu nu a dat înapoi, aruncând vina pe faptul că au fost și alegeri, și referendum, ceea ce a mărit aglomerația.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG