Linkuri accesibilitate

Teodorovici acuză Comisia Europeană că „mimează interesul pentru cetățeni” și o ceartă pe Crețu


Eugen Teodorovici o ceartă pe Corina Crețu, la București.
Eugen Teodorovici o ceartă pe Corina Crețu, la București.

Ministrul Finanțelor a considerat că evaluările pesimiste ale Comisiei Europene asupra României sunt incorecte și a acuzat-o pe comisarul european Corina Crețu că se află în campanie electorală. Replica fostei social-democrate: „Dacă vă doriți să dispar cu totul, nu am cum să dispar”.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a venit la București pentru a lua parte la prezentarea raportului semestrial de țară al Comisiei Europene. Prezent la eveniment, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a considerat că pesimismul de la Bruxelles, cu privire la România, este cauzat și de interese politice și a acuzat-o pe Corina Crețu că se află în campanie electorală. Crețu a părăsit recent PSD și a trecut la PRO, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, ocupând un loc pentru Parlamentul European, pe lista acestui partid.

„România a fost încadrată în categoria statelor cu dezechilibre, deşi doar un indicator din tabloul de bord aferent analizei depăşeşte criteriul specific de referinţă, respectiv procentul din PIB al poziţiei investiţionale internaţionale nete. Din 2012, valoarea indicatorului s-a îmbunătăţit cu 19,7 puncte procentuale, până la 47,7% din PIB în 2017. Este o evoluţie mai mult decât favorabilă, însă Comisia a ales să încadreze România în categoria statelor cu dezechilibre, chiar dacă pragurile asociate cu acest indicator sunt depăşite în acest moment de către 13 state membre ale UE”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

„Aş dori să mă adresez celor care consideră că raportul de ţară este rezultatul unei analize exclusiv tehnice, din care elementele subiective sunt excluse. Nu sunt şi nici nu pot fi excluse, începând cu selecţia datelor analizate, continuând cu punerea lor în context şi terminând cu interpretările oferite. Astfel, informaţiile incluse în raportul de ţară, chiar dacă sunt corecte, de cele mai multe ori au fost puse într-un context nefavorabil”, a mai declarat ministrul de Finanțe.

Teodorovici a acuzat-o pe Corina Crețu că se află în campanie electorală și că nu mai reprezintă corect Comisia Europeană. Mai mult, ministrul de Finanțe a considerat că „în cele mai mult cazuri se mimează dialogul, se mimează interesul față de statele membre, față de coeziunea acestora și respectul față de cetățenii UE”.

„N-am nimic cu doamna comisar, suntem colegi, am fost colegi, ne respectăm reciproc, zic eu, şi vom fi mereu, să spunem aşa, colegi şi buni amici, pot să spun şi asta. Dar mă întrebam cui îi voi adresa eu astăzi punctul meu de vedere, nu neapărat criticile. Şeful Reprezentanţei nu este prezent, doamna comisar ştiu că este în campanie, cu tot respectul. Este o chestiune pe care am discutat-o şi cu domnul vicepreşedinte al Comisiei Europene, l-am întrebat cum de vorbim noi la nivel european de principii sănătoase, iar comisarii să fie implicaţii în campanii electorale. Răspunsul a fost că se iau drept exemplu guvernele naţionale, unde şi miniştrii pot fi implicaţi în campanii, ocupând şi postul de ministru, ceea ce nu cred că este corect”, a continuat Teodorovici.

Corina Crețu i-a dat replica lui Eugen Teodorovici, explicându-i că prezentarea raportului semestrial pe probleme economice pentru România nu este o activitate electorală.

„Nu este o surpriză faptul că nu sunteţi de-acord cu multe dintre concluziile acestui raport. Azi nu este o activitate electorală, este o acţiune organizată de reprezentanţa Comisiei Europene în fiecare an, se prezintă semestrul european. Domnul Juncker a recomandat ca fiecare comisar să prezinte raportul în ţara lui. România deţine preşedinţia Consiliului European. Dacă vă doriţi să dispar cu totul, nu am cum să dispar, că trebuie să-mi fac datoria de comisar”, i-a răspuns Corina Crețu ministrului român de Finanțe.

XS
SM
MD
LG