Linkuri accesibilitate

Teodorovici la Bruxelles: aici nu sunt banii dumneavoastră


A mai trecut zilele astea pe la Bruxelles și ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, care s-a întâlnit cu colegii săi pe care el trebuie, teoretic, să-i prezideze până în iunie.

Performanță la fel de neconvingătoare ca și cea a lui Tudorel Toader, a lui Carmen Dan sau a Vioricăi Dăncilă.

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan catalogase de altfel ca „foarte slabă prestația” lui Teodorovici la ședința Comisiei afaceri economice și monetare (ECON) de la Bruxelles, unde el a dat doar răspunsuri vagi și unde n-a reușit să ofere explicații despre cum va gestiona dosare importante precum Fondul Monetar European, Funcția Europeană de Stabilitate a Investițiilor și capacitatea bugetară a zonei euro.

Asta presupunând că Teodorovici pricepe despre ce e vorba. El mai făcuse declarații aiuritoare, precum în Ziarul Financiar, pe 2 noiembrie 2018. Titlul era atunci: „Premieră: Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici anunță data când România va adopta moneda euro: 2024”.

E lipsit de sens să spui că România va trece la euro în 2024, pentru că nu știm dacă ea va corespunde criteriilor de convergență

​Evident, Ziarul Financiar ar fi trebuit să știe lucruri așa elementare, precum acela că o țară nu decide când va adera la euro. Ideea e absurdă în sine. O țară din UE trece la euro nu atunci când își programează ea, ci după ce îndeplinește "criteriile de convergență" și acceptă și celelalte țări din zona euro. Altfel, e ca și cum ai spune: "România va învinge cancerul în 2024". Nu știm asta.

E lipsit de sens să spui că România va trece la euro în 2024, pentru că nu știm dacă ea va corespunde "criteriilor de convergență". Depinde de celelalte țări din zona euro (19 din 28), nu de România, doar pentru că a anunțat Teodorovici că el vrea în euro (care acum a urcat la 4,75 lei).

Plus că nimeni nu ia în calcul șocul psihologic. Una e când îți intră în cont 2.500 (lei) și alta e când vezi 500 (euro).

XS
SM
MD
LG