Linkuri accesibilitate

Teodosie, după ce BOR a refuzat să-l facă mitropolit: „Eu am vorbit în numele lui Dumnezeu”


ÎPS Teodosie nu este impresionat de răspunsul primit de la vârful BOR. El consideră că eparhia Tomisului trebuie să fie mitropolie, nu arhiepiscopie.
ÎPS Teodosie nu este impresionat de răspunsul primit de la vârful BOR. El consideră că eparhia Tomisului trebuie să fie mitropolie, nu arhiepiscopie.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a susținut vineri, într-o conferință de presă, că va continua demersul privind reînființarea Mitropoliei Tomisului, în ciuda refuzului primit în scris, acum o lună, de la Patriahie.

Ieșirea publică a lui Teodosie vine la o zi după ce scrisoarea prin care Patriarhia îi comunică refuzul ca Arhiepiscopia Tomisului să fie transformată în mitropolie a fost făcută publică.

În respectivul document, trimis din îndrumarea patriarhului Daniel, ierarhul de la Constanța este criticat pentru „ambiția personală” de a transforma Arhiepiscopia Tomisului în mitropolie, dar și pentru „indisciplina și răzvrătirea” din timpul pandemiei

În conferința de presă de vineri, Teodosie arată că cei care au refuzat avansarea arhiepiscopiei Tomisului nu cunosc istoria acelei regiuni. De altfel, la predica de după slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Teodosie a ținut credincioșilor o lecție de istorie în care a vorbit despre importanța istorică a eparhiei Tomisului.

Ei încă nu cunosc. Eu nu le dau vină. Când vor cunoaşte nu au cum să spună că albul e negru şi negru e alb. Nu au studiat, noi am trimis o sinteză. Îi invităm să studieze”, a spus Teodosie, citat de News.ro

Acesta a continuat: „Vă invit miercuri la ora 12.00, veţi avea cea mai frumoasă surpriză, la Arhiepiscopie, în sala mare, unde se vor lansa 100 de volume Monumenta Romania care vor întregi ceea ce am avut până acum. Şi acestea vor lămuri şi mai mult, vor fi specialişti, istorici care vă vor prezenta reperele istoriei acestui ţinut care se compară cu ale Romei, ale marilor cetăţi. De ce să ascundem istoria şi de ce să nu ne respectăm demnitatea noastră. Aici e un ţinut aparte, singurul loc care a avut rezonanţe în toată lumea creştină şi în toată lumea în general”.

Ierarhul a mai arătat că inițiativa sa privind înființarea mitropoliei a venit ca urmare a dorinței exprimate de credincioși.

„Stau mărturie mesajele pe care le am din Diasporă, să nu opriţi rugăciunea că noi suntem în întuneric fără să ne faceţi Liturghie zilnică şi fără Acatist. Până când s-au deschis bisericile, făceam Acatist în fiecare seară şi aveam cu mine mii de oameni nu pentru mine sau a pentru a deveni vedetă cum a spus cineva, vedetele ies din când în când nu stau tot timpul. Am vrut să fiu în rugăciune şi voi fi în rugăciune şi după ce nu va fi urmă de pandemie. Am hotărât înaintea lui Dumnezeu că nu mai pot să mă opresc să slujesc în fiecare zi Sfânta Liturghie. Ce e rău în asta?”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Teodosie a mai arătat că a avut o „atitudine creștină, de apărare a dreptei credințe”. Ierarhul a mai precizat că nu se teme de sancțiuni, care îi pot fi date doar de Dumnezeu, subliniind că nu are de ce să se retragă din funcție.

Scrisoarea plină de dojane de la Patriarhie

Pe 18 februarie, eparhia de la malul mării a solicitat „repunerea Mitropoliei Tomisului la locul de drept fundamentat chiar de izvoarele istoriei”. Dincolo de argumentele ecumenice invocate de Patriarhie în documentul prin care solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului este respinsă, adresa conține și o serie de critici dure al căror destinatar este ÎPS Teodosie.

Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său (P.S Teodosie)”, se menționează în documentul întocmit „din încredințarea PF Daniel”.

Patriarhia invocă faptul că, în prezent, Tomisul nu poate deveni mitropolie deoarece nu are nicio eparhie sufraganată (subordonată), în condițiile în care, în trecut, Mitropolia Tomisului avea în subordine 14 eparhii. Documentul mai arată că „în mod frecvent”, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă și sfidează dispozițiile Patriarhiei.

Sunt exemplificate ca fiind încălcate „adesea” hotărâri ale Sfântului Sinod prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii, fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin; admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50; primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective.

Patriarhia mai vorbește despre o evidență referitoare la „problemele de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” ale Arhiepiscopiei Tomisului, pe care instituția centrală a BOR o ține. Sunt exemplificate „inițiativele și acțiunile desfășurate în Arhiepiscopia Tomisului în perioada pandemiei”, despre care Patriarhia menționează că au creat discuții aprinse în media și au „adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române”.

Mai ales că ele au fost însoțile de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

O acuzație gravă adusă prin același document binecuvântat de patriarhul Daniel e că la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius ar exista „mari probleme”: teze plagiate, teze conduse de persoane care nu au legătură cu disciplina ș.a.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG