Linkuri accesibilitate

Termoenergetica susține că Bucureștiul ar avea apă caldă, deși zeci de mii de oameni din Capitală sunt în a 12-a zi în care au doar apă rece


Rețea de conducte prin care se distribuie apa și căldura
Rețea de conducte prin care se distribuie apa și căldura

Un comunicat de sâmbătă al Companiei Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, anunță că „a reluat furnizarea apei calde la parametri normali”, deși există încă zone întregi din București din sectoarele 2 și 3, în care oamenii au de aproape două săptămâni doar apă rece.

Termoenergetica este compania pe care Primăria Capitalei a înființat-o după falimentul RADET, care acumulase datorii de aproape 4 miliarde de lei pe care primăria condusă de Gabriela Firea nu le-a plătit.

Am sunat la telefonul de serviciu pentru reclamații al Termoenergetica, în condițiile în care la Biroul de presă nu a răspuns nimeni. Am întrebat când va fi apă caldă într-un cartier bucureștean care nu figura pe site-ul Termoenergetica la niciuna dintre categoriile cu probleme de furnizare a apei calde și am primit sugestia de a căuta pe site-ul instituției.

Pe site-ul companiei care aparține de Primăria Capitalei, la rubrica avarii figurează 29 de blocuri cu probleme, toate din sectoarele 2 și 3. Nu sunt însă menționate și multe alte blocuri din aceleași sectoare, unde compania primăriei nu a mai furnizat de 12 zile apă caldă celor care sunt racordați la rețeaua comună de apă a orașului.

La o altă rubrică, numită „funcționare sub parametri”, adică pentru cazul în care apa caldă nu are debitul sau temperatura potrivite, Termoenergetica nu menționează nicio problemă. Anunță numere de telefoane unde se anunță avariile pentru fiecare sector, unde nu răspunde nimeni.

Comunicatul companiei anunță, dincolo de dezinformarea legată de rezolvarea problemei de furnizare a apei calde, și că va diminua facturile pentru luna iulie.

„În plină pandemie și într-o perioadă de caniculă, când temperaturile în București au trecut zilele acestea de 43 de grade la nivelul solului, Primăria spune, prin compania sa, că „diminuările vor fi cuprinse între 16 şi 24 de procente şi vor fi calculate în funcție de perioada și orele de nefuncționare, pentru toate zonele afectate” din sectoarele 2 și 3, se arată în anunț.

Zilele trecute, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat că absența apei calde în București în două dintre cele mai populate sectoare ale orașului cu 4 milioane de locuitori ar fi din vina precedentelor administrații.

Înainte ca locuitorii celor 2 sectoare să rămână fără apă caldă, în plină campanie electorală, nu a existat niciun anunț al Termoenergetica sau al primăriilor - fie cea a Capitalei, fie a celor două sectoare afectate.

XS
SM
MD
LG