Linkuri accesibilitate

Cum l-ar fi schimbat pe presupusul autor al masacrului din Noua Zeelandă o călătorie făcută în Grecia


O captură din înregistrarea video a televiziunii de stat turce TRT, din 16 martie 2019, cu Brenton Tarrant sosind pe aeroportul din Istanbul în data de 13 septembrie 2016
O captură din înregistrarea video a televiziunii de stat turce TRT, din 16 martie 2019, cu Brenton Tarrant sosind pe aeroportul din Istanbul în data de 13 septembrie 2016

Cuvintele "Turkofagos", care înseamnă "mâncătorul de turci" în limba greacă şi "Lepanto", denumirea oraşului Nafpaktos, înscrise pe arma lui Brenton Tarrant, au determinat autorităţile să caute legăturile sale cu Grecia.

Autorităţile elene investighează prezenţa suspectului la Atena şi dacă a călătorit şi prin alte zone din țară.

Brenton Tarrant din Noua Zeelandă este un "lup singuratic", dar cu o probabilitate foarte serioasă să fi avut contacte cu naţionalişti extremişti şi cu adepţi ai "rasei pure", potrivit cotidianului grec To Vima, citat de Rador. Autorităţile elene investighează prezenţa lui la Atena şi eventual și în alte orașe, întrucât obişnuia să folosească şi autobuzul în călătoriile sale. Ziarul elen nu exclude însă nici posibilitatea ca acesta să fi folosit o mașină închiriată pentru a vizita Grecia.

În vârstă de 28 de ani, Brenton Tarrant, cel care este acuzat că a omorât 50 de oameni, a călătorit în Balcani şi a trecut şi prin Grecia. Această călătorie este investigată întrucât există informaţii că a stat în Grecia 15 zile, în timp ce alte informaţii spun că Atena a fost escală în călătoria sa de la Cairo la Bucureşti în iarna anului 2016. Autoritățile de la București au deschis o anchetă în care sunt urmărite „traseul și eventualele contacte în România” ale lui Brenton Tarrant, autor al atacului terorist asupra două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 49 de persoane și rănirea a altor 40.

Anchetatorii din Noua Zeelandă susțin că Tarrant s-a radicalizat în timpul călătoriei pe care a făcut-o în Estul Europei și prin Balcani, că această călătorie ar fi avut și alte scopuri și că nu a fost doar o călătorie de relaxare. În colaborare cu Interpolul, autorităţile greceşti vor încerca să investigheze dacă Tarrant a avut un anumit "traseu istoric", după cum spun unele surse ale poliţiei. Adică, dacă a mers în anumite locuri din Grecia care aveau pentru el un simbolism care i-ar fi consolidat comportamentul extremist, rasist şi antimusulman.

Poate unele fotografii făcute sau alte menţiuni pe care le-ar avea în calculatorul său vor ajuta în această direcţie. Cuvintele "Turkofagos" ("mâncătorul de turci" în limba greacă n. trad.) şi "Lepanto" (locul celebrei bătălii din 1571, când armata otomană a fost înfrântă de o coalițe creștină, catolică, acum denumirea oraşului Nafpaktos n.r.) înscrise pe arma sa au determinat autorităţile să caute legăturile sale cu Grecia.

Autorităţile vor trebui să cerceteze dacă "lupul singuratic" a avut întâlniri în Grecia şi cu cine. De altfel, există destule organizaţii sau cetăţeni autonomi care cred în poziţii extremiste, similare celor ale lui Tarrant. Manifestul său dat publicităţii conţine, pe de altă parte, referiri la Constantinopol şi Sf. Sofia care trebuie eliberate.

"A fost instruit" în călătoriile sale?

Un neozeelandez care face astfel de referiri care trimit la ideile iredentiste ale unor cercuri extremiste, naţionaliste din Grecia trebuie neapărat investigat. Dacă s-a întâlnit cu cineva şi cu cine în Grecia şi dacă în turneul făcut în Grecia, Egipt, Turcia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, România etc. "s-a instruit" ideologic şi/sau operaţional.

Neozeelandezul a făcut referiri şi la călătoria sa în Pakistan unde e posibil să fi avut şi acolo unele contacte. Este un fapt însă că discursul său extremist are elemente care se aseamănă organizaţiilor de extremă-dreaptă care doresc să-i extermine pe Turci, să elibereze Sfânta Sofia şi să omoare pe oricine e musulman.

Fără a exista în acest moment informaţii cu privire la straniile călătorii ale lui Tarrant, este în mod sigur interesant de aflat despre prezenţa sa în Grecia, despre traseele urmate şi dacă a venit în contact cu alte persoane.

Este posibil, pe de altă parte, să fi dorit pur şi simplu să vadă zone despre care credea că îi vor stimula pornirile naţionaliste. Brenton Tarrant, care a copiat practici ale ISIS, a postat pe internet un text de 74 de pagini cu scopul de a provoca teamă. Aceste practici le-ar fi putut vedea sau copia în călătoriile sale în regiunea balcanică extinsă.

Şeful poliţiei Mike Bush a declarat că autorităţile cred că Brenton Tarrant, australianul de 28 de ani care a fost arestat ca fiind autorul masacrului, a acţionat singur. Bush a anunţat că ceilalţi trei oameni arestaţi vineri nu sunt implicaţi în atacuri. Însă Bush a avertizat că "Nu voi spune nimic definitiv până nu vom fi absolut siguri de câţi oameni sunt implicaţi" în atac.

XS
SM
MD
LG