Linkuri accesibilitate

Test pentru verificarea coalițiilor în Parlament. Raluca Turcan, candidat unic al opoziției, contra lui Marcel Ciolacu, de la PSD


Raluca Turcan este susținută de PNL, USR și PMP, în încercarea opoziției de a obține al treilea post în ierarhia statului
Raluca Turcan este susținută de PNL, USR și PMP, în încercarea opoziției de a obține al treilea post în ierarhia statului

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, este candidatul comun al PNL, USR și PMP pentru șefia Camerei Deputaţilor, după negocieri între cele trei partide care s-au purtat lin

Anunțul a fost făcut după ce liberalii și cei de la USR reclamaseră postul lăsat liber de plecarea la închisoare a lui Liviu Dragnea. Liberalii au desemnat-o pe Raluca Turcan, USR, pe deputatul Stelian Ion.

Chiar și cu un candidat comun, problema este că PNL, USR și PMP nu au majoritatea. Doar dacă PRO România sau UDMR li se alătură, demerul ar avea succes, în condițiile în care cei 17 deputați ai minorităților naționale au un vot scindat.

Și PSD a anunțat că are un candidat, pe Marcel Ciolacu, unul dintre baronii PSD, de Buzău, un fost apropiat al lui Liviu Dragnea, care a fost însă marginalizat de fostul lider al PSD. În acest demers, PSD, care nu mai deține majoritatea în Camera Deputaților, are susținerea, până acum a lui Călin Popescu Tăriceanu, cel alături de care PSD au suferit înfrângerea covârșitoare la alegerile de duminică.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că postul de președinte al Camerei este ales pe o perioadă de patru ani, iar plecarea lui Dragnea din Parlament nu ar însemna că și coaliția aflată la guvernare ar trebui să-l cedeze. ALDE are miercuri programată ședința la care decide dacă și în ce condiții mai colaborează cu PSD.

Cheia acestei situații este la ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta, care s-a format prin exodul a 22 de deputați ai PSD. Ponta, care a fost invitat de mai mulți social-democrați să se întoarcă în partid sau să formeze o alianță, a respins oferta și a anunțat că nu se va asocia cu nimeni, ci va negocia fiecare vot. Se pare că Ponta vrea s-o impună comisar european pe Corina Crețu prin astfel de negocieri, ceea ce ar însemna un acord cu Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului a declarat că luni va avea discuții cu Victor Ponta.

ProRomânia a mai anunțat că ar propune candidat pentru această competiție, însă nu și în cazul în care votul s-ar da prea repede, o situație care, din nou, avantajează PSD. Se pare că fostul premier Mihai Tudose ar viza șefia Camerei, el fiind și pe lista de europarlamentari - pe locul al doilea în cazul în care Victor Ponta se retrage.

Mai există și UDMR, formațiune căreia i-a trecut pe lângă ureche glontele neaccederii în Parlamentul European. Uniunea a anunțat că va avea propriul candidat la președinția Camerei Deputaților, pe Kelemen Hunor. UDMR se teme că asocierea cu PSD ar putea să demobilizeze propriul electorat, care a înregistrat o prezență slabă la alegeri. Abia în seara alegerilor, în mod curios, au apărut mii de voturi pentru candidații UDMR în Moldova și sudul țării, unde nu există comunitate maghiară.

Constituția și Regulamentul Camerei arată că președintele deputaților este ales cu majoritatea din totalul deputaților. În cazul în care nu se întrunește acest rezultat, se organizează mai multe runde, până când un candidat obține majoritatea din numărul deputaților prezenți.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG