Linkuri accesibilitate

Teste „ample" pentru a determina cauza stării medicale a lui Alexei Navalnîi


Alexei Navalnîi a fost transferat și internat sâmbătă la unul din cele mai mari spitale universitare din Europa

Spitalul din Berlin unde a fost transferat sâmbătă Alexei Navalnîi a anunțat că a început teste „ample" pentru a putea stabili diagnosticul suferinței principalului lider al opoziției ruse care se află în comă după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la bordul unui avion care urma să îl ducă la Moscova din Tomsk.

„După completarea examinărilor și după consultarea familiei, medicii vor comunica diagnosticul și viitorii pași ai tratamentului. Examinărilor vor dura ceva timp", a transmis spitalul pe Twitter.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a afirmat că determinarea cauzei care l-a dus în comă pe criticul acerb al președintelui rus Vladimir Putin este „critică".

„Sper că toți cei care pot contribui la rezolvarea acestei întrebări vor face acest lucru", a spus Steinmeier în timpul unei vizite în Austria.

El a exprimat și sprijin pentru cauza pentru care a luptat Navalnîi atâția ani.

„Îmi doresc ca domnul Navalnîi să se recupereze nu doar rapid, dar complet, pentru ca să își recapete sănătatea pentru a putea să își continue munca", a mai afirmat președintele german.

Navalnîi a fost transportat sâmbătă cu o cursă umanitară din Omsk, oraș din Siberia unde a fost internat inițial, în Berlin pentru a putea primi îngriji medicale.

Fondatorul organizație neguvernamentale Cinema for Peace, care a organizat zborul umanitar, a afirmat că starea activistului rus este „foarte îngrijorătoare".

„Am primit un mesaj foarte clar de la medici că dacă nu ar fi fost o aterizare de urgență în Omsk, ar fi decedat", a afirmat Jaka Bizilj.

Transferul a avut loc sâmbătă după o zi de eforturi ale susținătorilor și familiei lui Navalnîi de a obține acceptul autorităților ruse de a îl transporta pe Navalnîi în Vest unde, spun ei, poate beneficia de un tratament mai eficient și de un diagnostic transparent și de încredere.

Navalnîi este în comă încă de joi dimineață când i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care trebuia să plece din Tomsk spre Moscova. Aeronava a făcut o aterizare de urgență în Omsk, unde Navalnîi a fost internat până sâmbătă dimineață.

Medicii au refuzat inițial transferul, afirmând că nu este stabil destul pentru a putea zbura, dar susținătorii lui Navalnîi au denunțat decizia drept un complot menit să îl mențină în Rusia până substanța cu care ar fi fost otrăvit nu mai poate fi identificată în organism.

Nu există un diagnostic oficial privind starea lui Alexei Navalnîi, dar echipa sa crede că a fost otrăvit din cauza activităților sale. Purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit când a băut ceaiul pe care l-a luat din aeroportul din Tomsk.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG