Dan Barna a anunțat anterior că USR nu va vota guvernul Orban fără ca aceste legi să treacă prin parlament.
Deocamdată, testul majorității, așa cum l-a numit Dan Barna, a eșuat. Pro România și PSD s-au abținut, iar UDMR nu a participat la votul pentru ordinea de zi a Camerei Deputaților, care trebuia să cuprindă aceste proiecte.
Comitetul liderilor de grup din Camera Deputaților nu a ajuns la un acord privind ordinea de zi, pe care USR și PNL ar fi dorit să introducă proiecte de lege vizând anularea recursului compensatoriu pentru deținuți, alegerea primarilor în două tururi sau transpunerea inițiativei „Fără Penali în funcții publice” în lege.
PNL, USR și PMP au votat pentru introducerea acestor proiecte pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, PSD și Pro România s-au abținut de la vot, iar minoritățile au votat doar pentru transpunerea inițiativei „Fără Penali în funcții publice” și a referendumului de pe 26 mai în lege, în rest abținându-se de la vot.
„Jocurile politice din Parlament au făcut ca această propunere (Fără Penali) să nu treacă de comitetul liderilor. Pro România a avut o poziție pe care o considerăm nepotrivită, de a se abține de la vot. UDMR nu s-a prezentat în această ședință. Este o demonstrație foarte clară că Parlamentul în formula actuală, cu ALDE care până mai ieri a fost la guvernare și a făcut jocurile PSD, cu Pro România care e format din foști membri PSD, nu poate duce mai departe niciun fel de reforme. Un viitor guvern ar avea o foarte slabă susținere din partea Parlamentului”, a declarat senatorul USR Stelian Ion, după încheierea comitetului liderilor.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat că PSD nu se bagă în aceste negocieri și că, dacă au majoritate, partidele care au dat jos guvernul își pot impune singure ordinea de zi.
„PSD rămâne consecvent, noi suntem într-o zonă neutră, precum Elveția, în acest moment. Nu vrem să ne implicăm în negocierile dânșilor, aprobând anumite prioiecte unora sau altora. Noi ne abținem și dânșii să-și continue negocierile pentru formarea noului guvern. Nu e nevoie de acordul nostru. Dânșii sunt majoritari și se pot înțelege. În comitetul liderilor se votează în funcție de ponderi și în momentul în care s-a format o majoritate, au suficiente voturi încât să decidă ce intră pe ordinea de zi. Nu vrem să stricăm negocierile celor 5 partide, vrem să stăm deoparte și dânșii să se înțeleagă cât mai bine”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul USR Dan Barna a declarat luni că trecerea reformelor solicitate de partid în schimbul susținerii guvernului Orban înseamnă „testarea” majorității PNL. Barna a spus că dacă nu există majoritate USR nu va avea ce să voteze, fiind vorba de o criză politică majoră.
„Dacă nu există o majoritate, înseamnă că rămânem într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile de Parlament este tocmai încercarea și testarea acestei majorități. Am solicitat acest lucru premierului desemnat și PNL, pentru că ei sunt cei care-și asumă guvernarea și ei sunt cei care spun că există o majoritate. (...) Dacă nu se va realiza ceea ce am discutat cu premierul Orban, înseamnă că nu avem majoritate, înseamnă că nu vom avea ce să votăm”, a declarat Dan Barna.
USR a impus patru condiții pentru a susține în Parlament cabinetul lui Ludovic Orban: alegerea primarilor în două tururi, transpunerea în lege a inițiativei „Fără Penali”, desființarea recursului compensatoriu și consultarea parlamentului cu privire la o nouă nominalizare de comisar european.
Luni, trei din aceste condiții nu au reușit să fie impuse pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pentru a fi supuse la vot.
Premierul desemnat Ludovic Orban a spus că PNL va susține, în Parlament, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și introducerea pe ordinea de zi a inițiativei „Fără penali”. Totuși, el a subliniat că i se cer condiții care nu țin de PNL, în sensul că nu poate fi făcut responsabil pentru cum votează alții. Orban a explicat că votul pentru învestirea Guvernului nu ar trebui condiționat de adoptarea a priori a unor proiecte legislative, așa cum vrea USR.
„Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL. Noi putem să susținem, noi PNL, cu parlamentarii noștri, proiecte legislative pe care le susținem, dar nu poți să spui că nu învestești guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formațiune politică nu votează un proiect de lege. Eu așa ceva n-am întâlnit, vă spun sincer, să ni se pună niște condiții care nu depind de noi, și să se pretexteze, într-o decizie ulterioară, că neîndeplinirea acestei condiții poate să ducă la... (...) Am încredere că putem reuși din prima învestirea guvernului, dar în mod evident putem fi pregătiți pentru orice altă situație. Iar a două situație va presupune o abordare total diferită pentru că vom ajunge la a două învestire de guvern”, a declarat Ludovic Orban, luni, la Parlament.
Orban a mai spus că a fost „o greșeală tactică„ faptul că liberalii nu s-au mobilizat la discuțiile din Senat privind proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, săptămâna trecută.
„Proiectul de lege cu alegerea primarilor în două tururi este inițiat de PNL. Mai există încă două proiecte, unul inițiat de PMP și unul de USR. În ceea ce privește legea privind recursul compensatoriu, PNL a înaintat propunerea legislativă privind abrogarea legii privind recursul compensatoriu. În ceea ce privește inițiativa «Fără penali», aici am luat decizia să susținem introducerea pe ordinea de zi atât a proiectului de revizuire a Constituției, în urma referendumului inițiat de președintele Iohannis în domeniul justiției, cât și inițiativa «Fără penali»”, a mai declarat Ludovic Orban.
Orban a declarat că marți va avea o nouă rundă de negocieri cu partidele și nu vede de ce USR nu ar susține Guvernul.
Facebook Forum