Linkuri accesibilitate

Furtul tezaurului de la Muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro


Tezaurul furat din Muzeul Drents, Assen.
Tezaurul furat din Muzeul Drents, Assen.

Furtul celor patru obiecte din Tezaurul României de la Muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro, potrivit presei olandeze. Guvernul de la Haga are o politică prin care oferă garanții financiare pentru obiectele valoroase expuse în muzee.

Potrivit postului olandez de televiziune RTV Drenthe, citat de News.ro, acesta ar putea fi cel mai mare caz de plată a daunelor din partea guvernului olandez. Executivul de la Haga a început să ofere garanţii pentru astfel de riscuri în 1989.

Până acum, statul olandez a plătit doar 8.000 de euro pentru daune legate de opere de artă. Anul trecut, guvernul a garantat aproape 469 de milioane de euro pentru lucrări de artă împrumutate către 13 muzee.

Muzeul Drents din Assen a asigurat coiful de aur de la Coțofenești şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru suma de 5,8 milioane de euro. În total, colecţia de 673 de obiecte de tezaur este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.

Guvernul olandez a garantat cu peste 9 milioane de euro din această sumă. Asta înseamnă că, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul este parţial responsabil şi trebuie să achite daunele. Asigurarea plătită de muzeul Drents va acoperi pierderile doar dacă valoarea pagubelor depăşeşte suma garantată de guvern.

Dacă obiectele de aur sunt recuperate, dar deteriorate, guvernul va trebui, de asemenea, să acopere costurile.

Patru suspecți, dar soarta tezaurului rămâne incertă

Poliţia a arestat trei suspecţi în legătură cu jaful de la Muzeul Drents, în timp ce un al patrulea suspect este încă în libertate. O echipă formată din zeci de detectivi şi specialişti a fost alocată acestui caz, având ca prioritate maximă recuperarea intactă a tezaurului din patrimoniul României.

Ca parte a investigaţiei, poliţia a publicat fotografiile şi numele a doi dintre suspecţii reţinuţi, măsură menită să ajute la recuperarea artefactelor furate. Până în prezent, încercarea nu a avut succes.

Potrivit autorităţilor olandeze, imaginile au fost făcute publice pentru că suspecţii ar fi refuzat să dezvăluie locul în care se află obiectele furate.

Arthur Brand, un detectiv recunoscut pentru recuperarea operelor de artă furate, a avertizat că există un risc de 50% ca hoţii să fi topit deja comorile din aur.

Cu toate acestea, arestarea rapidă a suspecţilor crește șansele ca aceștia să nu fi avut timp să distrugă artefactele. Totuşi, suspecții refuză să coopereze.

„Suspecţii nu spun nimic. Te-ai aştepta ca, în acest punct, să înceapă să vorbească. Acest lucru sugerează posibilitatea ca artefactele să nu mai existe”, a declarat Brand la începutul săptămânii, la o televiziune olandeză.

Cele patru artefacte din aur, un coif și trei brățări din aur vechi de 2.500 de ani, au fost expuse la Muzeul Drents din Assen ca parte a unei colecții de peste 50 de obiecte din aur și argint provenite din vechiul regat al Daciei.

Pe 25 ianuarie, spărgătorii au aruncat în aer ușile muzeului Drents din orașul Assen din nordul Olandei și le-au furat, în urma unei acțiuni complexe de pregătire a jafului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG