Linkuri accesibilitate

„Teze și antiteze la Paris”, 1985: Alain Robbe-Grillet


Ediția din 4 aprilie 1985 a emisiunii „Teze și antiteze la Paris” a fost dedicată lui Alain Robe-Grillet, cu prilejul publicării, în acel an, a autobiografiei sale, un volum intitulat „Le mirroir quie revient” (Oglinda care revine).

Teoreticianul, romancierul și cineastul francez Alain Robbe-Grillet a fost unul din fondatorii acelei mișcări cunoscute sub numele de Noul roman, care a făcut parte din așa-numitul Noul val francez în literatură și film, din anii 1950.

Din cauză că romanele sale evită structurile narative convenționale, și crearea de personaje asemenea, ele sînt uneori numite „anti-romane”.

Opera sa a fost lăudată de unii criticii ca fiind îndrăzneață și provocatoare, dar respinsă de alții ca fiind confuză.

A fost cunoscut în primul rînd ca romancier, dar a fost faimos și ca cineast. A scris scenariul pentru filmul lui Alain Resnais „L’Année Derniére á Marienbad” (Anul trecut la Marienbad), din 1961.

Amintim între romanele sale „Le Voyeur” (1955), „La jalousie” (1965) și „Djinn” (1981), și între filmele sale „Nemuritorul” (1963), „Trans-Europe-Express” (1966) și „La Belle Captive” (Frumoasa captivă) 1983. (sursa: Who2 Biographies)

Ediția din 4 aprilie 1985 a emisiunii „Teze și antiteze la Paris” a fost dedicată lui Alain Robbe-Grillet, cu prilejul publicării, în acel an, a autobiografiei sale, un volum intitulat „Le mirroir qui revient” (Oglinda care revine).

„Teze și antiteze la Paris”, 1985: Alain Robbe-Grillet
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:56 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG